Ministerul Sănătăţii a modificat ordinul care cuprinde criteriile pentru instituirea carantinei zonale și l-a publicat în Monitorul Oficial. Pentru municipiile metropolitane cu peste 100.000 de locuitori se au în vedere şapte criterii, între care numărul de teste, rata de pozitivare, incidenţa, gradul de ocupare al paturilor, dar şi tendința evoluției cazurilor în ultimele 14 zile.
Criteriile pentru instituirea carantinei zonale pentru municipii/zone metropolitane cu peste 100.000 de locuitori:
- Număr de teste efectuate în ultimele 7 zile;
- Rata de pozitivitate în ultimele 14 zile;
- Rata de incidență cumulată în 14 zile;
- Tendința incidenței cumulate pentru ultimele 14 zile;
- Număr de cazuri din focare/nr. total cazuri din UAT* 100;
- Grad de ocupare a paturilor ATI în județ Grad de ocupare a paturilor destinate pacienților cu COVID-19 în județ;
Ordinul pentru modificarea şi completarea Ordinului ministrului Sănătăţii nr. 1.309/2020 privind modalitatea de aplicare a măsurilor de prevenire şi limitare a îmbolnăvirilor cu SARS-CoV-2 include următoarele modificări:
- Potrivit anexelor care fac parte din Ordin, pentru municipiile cu peste 100.000 de locuitori se iau în calcul 7 criterii, punctajul care trebuie atins fiind de „minimum 60 de puncte”.
- Pentru restul zonelor, se au în vedere cinci criterii, punctajul care trebuie atins fiind de 70 de puncte.
- Potrivit documentului, carantina zonală încetează la o rată de infectare care scade sub 3 la mie.
Criteriile luate în calcul pentru instituirea carantinei zonale în restul zonelor, acestea sunt:
- Rata de incidență cumulată în 14 zile;
- Tendința incidenței cumulate pentru ultimele 14 zile;
- Număr de cazuri din focare/nr. total cazuri din UAT* 100;
- Grad de ocupare a paturilor ATI în județ;
- Grad de ocupare a paturilor destinate pacienților cu COVID-19 în județ;
Ordinul de ministru a apărut în Monitorul Oficial cu semnătura secretarului de stat Andreea Moldovan.
Carantina zonală încetează în momentul în care rata de infectare scade sub 3 la mie
Secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii Andreea Moldovan afirmă că noul ordin privind instituirea carantinei este „mai obiectiv”, întrucât cuprinde criterii cuantificabile.
Pe noua grilă, Capitala ar trebui să intre în carantină, însă Andreea Moldovan afirmă că acelaşi punctaj s-ar fi obţinut şi pe vechea grilă.
„Este o decizie complexă, care ţine cont de mult mai mulţi factori”, afirmat Andreea Moldovan.
Ministrul Vlad Voiculescu a făcut precizări pe Facebook
Ministrul Sănătăţii a făcut, în noaptea de marţi spre miercuri, o serie de precizări despre noul ordin şi o eventuală carantinare a Capitalei de sărbători.
„Bucureştiul NU se carantinează de Paşte. S-au publicat noile criterii de carantinare a localităţilor. Nu trăim într-o nouă realitate, doar s-au clarificat/actualizat criteriile care pot duce către o recomandare de carantinare a unei localităţi. Nivelul de testare Covid19 devine unul dintre factorii principali, alături de rata de incidenţă şi gradul de ocupare a paturilor din spitale şi secţiile ATI. Se defineşte de asemenea carantinarea zonală”, afirmă Voiculescu, într-un mesaj pe Facebook.
De asemenea, ministrul precizează că, la fel ca până acum, decizia de carantinare se ia pe baza mai multor factori, şi nu automat.
„Şi nu, noile criterii nu duc la carantinarea Capitalei de Paşte la fel cum nu duceau nici cele vechi. Niciuna dintre deciziile deja anunţate ale guvernului nu se schimbă”, a mai afirmat Voiculescu.
Până acum, premierul Florin Cîțu a declarat de mai multe ori că România nu va intra într-un nou lockdown. „Am promis că ținem România deschisă de Crăciun și de Revelion, ne-am ținut de cuvânt. Vă asigur că așa va fi și în perioada Sărbătorilor de Paște”, a transmis Florin Cîțu pe contul său de Facebook pe 10 martie.