Linkuri accesibilitate

UE aprobă noi sancțiuni pentru a limita „acțiunile penale ale Rusiei împotriva Ucrainei”


Șeful politicii externe al Uniunii Europene, Josep Borrell, spune că un nou pachet de sancțiuni urmărește „să limiteze activitățile criminale ale Rusiei împotriva ucrainenilor”.
Șeful politicii externe al Uniunii Europene, Josep Borrell, spune că un nou pachet de sancțiuni urmărește „să limiteze activitățile criminale ale Rusiei împotriva ucrainenilor”.

Cei 27 de membri ai Uniunii Europene au convenit asupra unui nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei ca urmare a invaziei pe scară largă a Ucrainei, ținta fiind energia, finanțele și comerțul.

Pachetul, cel de-al 14-lea al UE împotriva Rusiei, urmărește, de asemenea, să îngreuneze terțelor părți să eludeze toate măsurile puse în aplicare împotriva Moscovei din februarie 2022, când trupele ruse au trecut granița în Ucraina.

„Sancțiunile noastre au slăbit deja semnificativ economia rusă și l-au împiedicat pe Putin să-și îndeplinească planurile de distrugere a Ucrainei, deși continuă agresiunea ilegală care vizează civilii și infrastructura civilă”, a declarat Josep Borrell, șeful politicii externe al UE.

„Al 14-lea pachet de sancțiuni demonstrează unitatea noastră în sprijinirea Ucrainei și încercarea de a limita activitățile criminale ale Rusiei împotriva ucrainenilor, inclusiv eforturile de eludare a măsurilor UE”.

Pachetul include măsuri restrictive pentru încă 116 persoane și entități „responsabile pentru acțiunile care subminează sau amenință integritatea teritorială, suveranitatea și independența Ucrainei”, potrivit UE.

De la invazia pe scară largă a Ucrainei de către Moscova în urmă cu mai bine de doi ani, Statele Unite, Marea Britanie, Uniunea Europeană, Australia, Canada și Japonia au impus mii de sancțiuni Rusiei.

Ținta principală a măsurilor au fost finanțele rusești, în special rețelele care finanțează efortul de război al Moscovei.

Pe fondul conflictului care a provocat zeci de mii de morți, companiile, entitățile și persoanele conectate cu sectorul de apărare și securitate al Rusiei au fost adăugate pe listele tot mai mari întocmite de Bruxelles, Washington și partenerii lor menite să reducă capacitatea Moscovei în ceea ce privește câmpul de luptă.

Dar, pe măsură ce războiul intră în al treilea an, un număr tot mai mare de dovezi arată că Moscova poate eluda multe dintre aceste sancțiuni și poate obține articole cheie pentru armata sa din țări terțe, în ciuda încercărilor occidentale de a opri aceste eforturi.

Lista de sancțiuni a UE include acum peste 2.200 de entități și persoane.

În sectorul energetic, UE a declarat că serviciile de reîncărcare pentru GNL(gaz lichefiat) rusesc pe teritoriul UE în scopul operațiunilor de transbordare către țări terțe sunt interzise.

Noul pachet interzice utilizarea Sistemului de Transfer de Mesaje Financiare (SPFS), un serviciu specializat de mesagerie financiară dezvoltat de banca centrală a Rusiei pentru a neutraliza efectul măsurilor restrictive.

De asemenea, îi obligă pe operatorii UE care transferă know-how industrial pentru producția de bunuri pe câmpul de luptă către omologi comerciali din țări terțe să includă prevederi contractuale pentru a se asigura că acest know-how nu va fi utilizat pentru bunuri destinate utilizării în Rusia.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

XS
SM
MD
LG