Linkuri accesibilitate

Noile condiții pe care trebuie să le respecte șoferii care circulă din UK în Franța


Autorităţile franceze au anunțat noile condiţii de control sanitar pe care trebuie să le îndeplinească transportatorii rutieri la intrarea pe teritoriul francez, dinspre Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord.

Ministerul de Externe de la București (MAE) precizează, în contextul în care transportatorii sunt obligați să prezinte un test antigen negativ pentru infecţia cu COVID-19, efectuat cu maximum 72 de ore anterior intrării pe teritoriul Republicii Franceze, că testele respective pot fi făcute în centrele speciale amenajate de autoritățile britanice. Dacă rezultatul testului este pozitiv, atunci el va putea fi dublat de un test PCR pentru clarificare. MAE avertizează că dacă și acest rezultat este pozitiv, atunci conducătorul auto va trebui să intre în autoizolare timp de 10 zile pe teritoriul britanic:

„În cazul confirmării infectării cu noul coronavirus, conducătorul auto va trebui să intre în autoizolare timp de 10 zile pe teritoriul britanic, durata fiind calculată începând cu data rezultatului primului test. Autoritățile britanice vor organiza condițiile de cazare pentru perioada de autoizolare, la încheierea căreia conducătorului auto îi va fi permisă intrarea pe teritoriul Franței”, se arată în comunicatul MAE.

Punctele de testare sunt în curs de instalare pe teritoriul britanic, dar chiar și așa, până la deblocarea situației, autoritățile franceze solicită transportatorilor rutieri prezenți în Marea Britanie să nu se deplaseze în comitatul Kent, mai transmit reprezentanții MAE. Între timp imaginile și videoclipurile postate pe rețelele de socializare descriu o situație tot mai tensionate. În jur de 3 mii de camioane sunt blocate la graniț, iar așteptarea șoferilor s-ar putea prelungi.

“Cu privire la situația din punctele de așteptare din Marea Britanie, Ministerul Afacerilor Externe precizează că la Dover a început testarea șoferilor de tir de către unități mobile, cu sprijinul armatei, în corturi special amenajate. Având în vedere numărul de camioane și tiruri, se estimează că decongestionarea traficului va dura câteva zile”.

La Folkestone, la intrarea către Eurotunel, se fac demersuri de organizare a protocolului pentru efectuarea testărilor MAE precizează în context că o echipă consulară a Ambasadei României la Londra se va deplasa la Folkestone pentru a acorda asistenţă de urgenţă cetăţenilor români, iar o echipă consulară a Ambasadei României la Paris se află, de la începutul zilei de miercuri, la Calais, punctul de intrare în Franţa.

Reglementările rămân în vigoare până în 6 ianuarie, cel puțin.

XS
SM
MD
LG