Linkuri accesibilitate

Noile restricții „nici cal, nici măgar” trebuiau luate mai demult, dar se aplică de duminică


Restricțiile anunțate de guvern vor intra în vigoare de duminică seara
Restricțiile anunțate de guvern vor intra în vigoare de duminică seara

Unele din noile restricții adoptate de Guvernul Cîțu joi seară au iscat controverse, în timp ce altele sunt puse sub semnul întrebării în privința eficienței lor în combaterea coronavirusului. Toate restricțiile ar trebui să ducă la scăderea numărului mare de  infectări cu coronavirus.  

Însă, închiderea mai devreme a magazinelor, mersul în lăcașele de cult fără a respecta normele de protecție sau o lună de vacanță pentru elevi sunt măsuri despre care experții spun că nu știu dacă vor avea efectul așteptat.

Închiderea magazinelor de la ora 18.00

Se face, în weekend, atunci când rata de infectare depășește pragul de 4, sau toată săptămâna când rata de incidență este mai mare de 7,5.

Această măsură poate duce la aglomerații mai mari într-un interval scurt de timp, spune expertul în politici de sănătate publică Răzvan Cherecheș. În privința acestei măsuri, Cherecheș consideră că, de fapt, orarul magazinelor ar fi trebuit prelungit și ar fi trebuit închise mallurile.

Un aspect care mie mi se pare că este o problemă din punct de vedere logistic e închiderea magazinelor la ora 18.00 în condițiile în care sunt foarte mulți oameni care lucrează până la 17.00. Combinat cu limita de persoane pe suprafață , ca și anul trecut, înseamnă că vor fi oameni care nu vor reuși să-și facă cumpărăturile”, a spus Răzvan Cherecheș.

Expertul susține că măsurile sunt luate și acum cu mare greutate, cu toate că se știa demult că vom intra în valul al treilea.

Noi discutăm din ianuarie despre valul al treilea și despre faptul că urma o creștere în martie. Măsurile trebuiau luate mai din timp, a fost o greșeală relaxarea măsurilor. În plus, autoritățile trebuiau să se asigure că toată lumea poartă mască corect și tot timpul, prin două metode: campanie de comunicare și informare către populație și prin amenzi pentru petrecerile private, iar terasele trebuiau să fie complet închise. Dar ce am văzut din ianuarie a fost că prefectul Bucureștiului a relaxat măsurile spunând că asta zice legea”, a mai spus Cherecheș.

Ce spun marile magazine

Pe de altă parte, din perspectiva magazinelor din marile centre comerciale, închiderea mai devreme va înseamna nu numai aglomerări, ci și noi pierderi, spune Roxana Socaciu, președintele de la Asociația RoRetail.

Urmează și o perioadă în care românii au de făcut cumpărături de sărbători. Sincer, noi nu știm să fi existat focare în centrele comerciale. În mall-uri sunt unele dintre cele mai mari măsuri de dezinfectare, de suprafață ”, a spus Roxana Sociaciu.

Aceasta spune că scurtarea programului înseamnă de fapt concentrarea unui număr mare de oameni într-un interval mai mic de timp.

Putem să vă spunem că noi deja avem o experiență anterioară pentru că anul trecut în carantină au fost localități care au adoptat această măsură. Ba chiar mai mult au fost închise și pe perioada weekend-ului. Încă de atunci am atras atenția autorităților că nu vedem care ar putea să fie efectul benefic în condițiile în care aceste restricții vor genera o concentrare și mai mare a traficului de persoane într-un singur spațiu pe o perioadă mai scurtă de timp”, a mai spus Roxana Socaciu.

Liber la circulație până la ora 20.00

O altă măsură pusă sub semnul întrebării a fost cea prin care nu mai putem ieși din case nemotivat după ora 20.00, mai ales că ziua va fi mai lungă.

„Restricția de a mai ieși din casă de la 20.00 e dureroasă, dar necesară”, susține expertul Răzvan Cherecheș.

Astfel de măsuri au fost însă luate și în alte state europene din apropierea noastră, precum Ungaria sau Slovacia, țări în care mortalitatea COVID-19 este acum printre cele mai mari din lume.

Sorin Ioniță, directorul Expert Forum, urmărește ce se întâmplă în țările vecine cu măsurile de restricție. „Magazinele sunt închise mai devreme din noiembrie în Ungaria. Iar Slovacia a pus restricție de ieșire seara din casă de o lună. Nu știm care sunt cele mai bune măsuri. Mă uitam pe mortalități, iar Ungaria și Slovacia sunt în topul mortalității de departe la nivel global. La modul serios, științitic, nimeni nu are control pe situație acum. La noi sunt măsuri nici din cele mai dure, dar nici cele mai relaxate”, a spus Sorin Ioniță.

Slujbele de Paște

O altă discuție privind eficiența măsurilor este cea legată de participarea la slujbele de Paște. Răzvan Cherecheș apreciază că în perspectiva Sărbătorilor de Paște, măsurile ar putea fi cu ușurință aplicate dacă ar exista un dialog deschis cu reprezentanții bisericilor

Paștele în sine nu reprezintă un risc din punct de vedere a sănătății publice, bisericile au spații mari și e numai o chestiune de organizare pentru luarea tuturor măsurilor. Dar până acum a fost mai degrabă o opoziție între autorități și biserică”, susține Cherecheș.

Miercurea trecută, cancelarul german Angela Merkel a declarat că renunţă la impunerea unor restricţii mai severe, precum închiderea magazinelor și ținerea slujbelor online în perioada sărbătorilor de Paşte și și-a cerut scuze pentru o decizie pripită.

Profesorul universitar arată că măsurile sunt necesare pentru că spitalele sunt deja pline „Era nevoie de măsuri pentru că avem o creștere a infectărilor și paturile ATI sunt ocupate. În momentul ăsta pentru fiecare 6.000 de cazuri noi – cam 600 or să ajungă să aibă nevoie de îngrijiri la ATI dar nu vor fi paturi disponibile”, a spus Răzvan Cherecheș.

O lună de vacanță primăvara

O altă măsură pentru limitarea infectărilor, care i-a pus în dificultate pe părinți, mai ales pe cei cu copii de vârstă mică, este cea a vacanței prelungite - toată luna aprilie. Profesorul Mircea Miclea a spus că din punctul lui de vedere soluția e greșită pentru că până acum deja s-a pierdut destul din cauza școlii online.

După ce s-a pierdut atât de mult, acum practic cu această vacanță extrem de lungă în mijlocul semestrului doi apare o discontinuitate în procesul de predare și învățare, iar decalajul sau pierderile cognitive și socio- emoționale ale elevilor în loc să se reducă se vor accentua”, a explicat Mircea Miclea pentru Europa Liberă.

Anunțate pentru vineri, restricțiile încep de duminică

Hotărârea că restricțiile pentru reducerea cazurilor de infectare urmează să fie pusă în aplicare de duminică seară a fost anunțată de premierul Florin Cîțu pe Facebook.

Florin Cîțu a scris pe Facebook că măsurile se aplică începând de dumică
Florin Cîțu a scris pe Facebook că măsurile se aplică începând de dumică

Unul din motivele amânării punerii în aplicare a restricțiilor este că incidența se calculează de către direcțiile de sănătate publică din județe.

Noile măsuri sunt raportate la incidență, fapt pentru care după publicarea hotărârii de guvern în Monitorul Oficial, în cursul acestei după-amiezi (n.r. vineri), comitetele județene pentru situații de urgență urmează să constate încadrarea în limitele incidenței, în termen de 48 de ore. Acest lucru se petrece pe baza datelor transmise de DSP-uri, pentru fiecare localitate, comitetelor pentru situații de urgență. În consecință, toate măsurile care se raportează la incidență din acest HG vor intra în vigoare începând de duminică, și nu doar o parte dintre acestea”, a tranmis Grupul de Comunicare Strategică.

Lista actualizată la 26 martie a incidenței în fiecare localitate în carte arată că sute de localități se află la o rată a incidenței de peste 4/1000, deci în situația de a închide magazinele de la ora 18.00.

Consultă aici Lista cu rata incidenței pe fiecare localitate în parte

Care sunt măsurile ce vor fi aplicate de duminică seara

Programul magazinelor se modifică:

  • Dacă rata de incidență într-o localitate este mai mică de 4 la mia de locuitori, activitatea operatorilor economici este permisă până la ora 22.00.
  • Dacă rata de incidență într-o localitate este mai mare de 4, activitatea operatorilor economici este permisă în zilele de vineri, sâmbătă și duminică până la ora 18. 00. Se va reveni la programul anterior când rata de incidență scade sub 3,5
  • Dacă rata de incidență într-o localitate este mai mare decât 7,5, activitatea operatorilor economici este permisă în toate zilele săptămânii până la ora 18.00. Se va reveni la programul anterior când rata de incidență scade sub 7

În ce condiții ieșim din casă

  • Dacă rata de incidență într-o localitate este mai mică de 4, circulația este permisă până la ora 22.00, iar după numai cu declarație pe propria răspundere
  • Dacă rata de incidență într-o localitate este mai mare de 4, circulația este permisă în zilele de vineri, sâmbătă și duminică până la ora 20.00. Se va reveni la programul anterior când rata de incidență scade sub 3,5
  • Dacă rata de incidență într-o localitate este mai mare decât 7,5, circulația este permisă în toate zilele săptămânii până la ora 20. Se va reveni la programul anterior când rata de incidență scade sub 7

Măsuri pentru schimbarea orei și alte decizii

  • În noaptea de 27.03 spre 28.03 măsura circulației pe timpul nopții va fi extinsă până la ora 22 pentru cei care participă la sărbătoarea religioasă Pesah
  • În noaptea de 3 spre 4 aprilie e permisă circulația între 20 și 02 pentru cei care participă la slujba de Pastele catolic.
  • Sălile de fitness vor fi închise
  • Va fi limitat numărul de persoane care au acces la un moment dat în spațiile comerciale
  • Restricțiile de circulație sau relaxarea lor vor intra automat în vigoare la modificare ratei de incidență, fără a fi nevoie de decizii locale ale CSU.
  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG