Linkuri accesibilitate

Norul de praf saharian ajunge și în România


Imagine generică
Imagine generică

Un nor de praf saharian care s-a aflat deasupra mai multor zone din Europa de Vest și a colorat cerul în nuanțe de portocaliu va ajunge și deasupra României, anunță Ministerul Mediului.

Masa de aer încărcată cu particule de praf sahariană avansează spre sudul, centrul și sud-estul Europei.

„Administratia Nationala de Meteorologie RA informează că, în perioada 6 - 9 februarie, circulația aerului, preponderent din sector sudic, favorizează avansul dinspre nordul Africii a unei mase de aer încărcate cu particule de praf de origine sahariană, îndeosebi către sudul, centrul și sud-estul Europei, inclusiv deasupra României”, transmite Ministerul Mediului într-o postare pe Facebook.

În această perioadă, în țările de la vest și sud-vest de România se semnalează precipitații, astfel încât concentrația particulelor de praf care urmează să ajungă deasupra României va fi redusă.

„Depunerile de praf în țara noastră vor putea fi observate în zonele și intervalele cu ploaie, cel mai probabil în noaptea de duminică spre luni (7/8 februarie) în regiunile vestice, nord-vestice și la munte, iar la începutul săptămânii viitoare și în restul țării”, spun specialiștii de la Ministerul Mediului.

Concentrațiile de praf vor fi însă mai mici decât cele observate în ultimele zile în mai multe țări europene, deoarece mare parte s-a depus deja, a declarat la Digi24 Gabriela Băncilă, director în cadrul ANM.

„Concentrațiile care se vor semnala în țara noastră vor fi mai reduse, și asta pentru că, în afară de faptul că au colorat cerul, s-au semnalat ieri depuneri semnificative, fără să fi vorbim de precipitații, în țările central și sud-europene. Cei care se aflau la schi în Alpi, în loc să schieze pe zăpadă, s-au trezit că zăpada era acoperită de un strat de praf saharian, de nisip”, a spus meteorologul.

„Pentru că acest nor de praf, în deplasarea sa către regiunile din partea de est și sud-est a Europei, a întâlnit aceste sisteme precipitabile care sunt prezente în țările din vecinătate, a făcut că concentrațiile de praf care ajung deasupra Româniie să fie ceva mai reduse. Acestea foarte probabil se vor semnala în intervalele cu ploaie din această noapte în partea de vest și nord-vest a României și apoi în celelate regiuni”, a adăugat Băncilă.

Norul de praf saharian a trecut pe deasupra mai multor zone din Europa de Vest și a colorat cerul în nuanțe de portocaliu.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG