Linkuri accesibilitate

Incendiu devastator la catedrala Notre-Dame din Paris. Structura a fost salvată


Notre-Dame
Notre-Dame

UPDATE Pompierii au reușit să salveze în întregime structura edificiului.”Vom reconstrui Notre-Dame. Ce a fost mai rău a fost evitat, chiar dacă bătălia nu este încă pe deplin câștigată”, a declarat președintele Macron.

Distrugerile suferite: acoperișul și turla ”săgeată” s-au prăbușit, dar structura a fost salvată în întregime; turnul nordic a rezistat, doar unul dintre vitralii, care era în renovare, a picat; cele 16 statui au fost date jos acum 4 zile pentru renovare; din incendiu au fost recuperate atât Coroana de Spini a Mântuitorului, cât și Tunica Sf. Ludovic și mai multe obiectele importante sunt in siguranta

Un incendiu puternic a izbucnit la catedrala Notre-Dame din Paris, în timpul unor lucrări de renovare, una dintre turlele catedralei-simbol fiind mistuite de flăcări. O parte a acoperișului, așezat pe o structură de lemn, s-a prăbușit. Autoritățile franceze au anunțat că nu există victime. Nu se cunoaște încă starea numeroaselor opere de artă care se aflau în interiorul catedralei gotice, construită în urmă cu 850 de ani.

​ Preşedintele francez, Emmanuel Macron, şi-a amânat discursul pe care plănuia să îl ţină luni seara în faţa naţiunii din cauza incendiului, declarând că este trist să vadă "că această parte din noi arde". El s-a deplasat luni seară la Catedrala Notre-Dame din Paris, pentru a asista la operaţiunile de stingere a incendiului.

„Catedrala Notre-Dame din Paris a fost cuprinsă de flăcări. Emoţii pentru întreaga naţiune. Gândurile mele sunt la toţi catolicii şi la toţi francezii. La fel ca toţi compatrioţii noştri, sunt trist să văd cum arde o parte a noastră", a transmis Emmanuel Macron pe Twitter.

​Incendiul a izbucnit la ora 18.50 (19.50, ora României) la o sursă a sistemului de încălzire al Catedralei Notre-Dame. Catedrala, monumentul istoric cel mai vizitat din Europa, a fost evacuată imediat.

Numeroase echipaje de pompieri încearcă să stingă incendiul, iar autoritățile au luat în calcul lansarea unor tunuri cu apă, care însă ar fi pus în pericol structura arhitectonică a edificiului care rezistase timpului vreme de aproape un mileniu.

Catedrala romano-catolică Notre-Dame din Paris, situată în Arondismentul 4 al capitalei Franţei, este unul dintre monumentele emblematice ale Parisului.

În prezent au loc la catedrală lucrări de renovare în valoare de şase milioane de euro.

Nu este clară cauza incendiului, însă oficialii susţin că ar putea avea legătură cu lucrările de renovare.

Catedrala, care datează din secolul XII, este vizitată anual de circa 13 milioane de turişti.

Construcţia a început în anul 1163, pe locul unui lăcaş de cult dedicat sfântului diacon Ştefan. În 1182, episcopul Maurice de Sully a sfinţit altarul, dar construcţia catedralei a durat din 1163 până în 1345. În timpul iacobinilor (1793-1794), catedrala a fost profanată devenind „Templu al Raţiunii” şi loc unde erau citite şi dezbătute operele iluminiştilor în timp ce era venerată „Fiinţa Supremă”. Catedrala a redevenit catolică în urma concordatului lui Napoleon I cu Papa Pius al VII-lea din 1801, Napoleon fiind încoronat aici împărat al Franţei în 1804.

Aceasta este istoria catedralei. Notre-Dame este în același timp și inima, și istoria Franței contopite într-o structură arhitecturală. Nici Turnul Eiffel nu poate înlocui simbolismul catedralei. I-a dat numele capodoperei lui Victor Hugo și a așezat neasemuită grandoare arhitecturii mondiale. Turlele cu clopote, gorgonele care străjuiesc Parisul de pe înălțimile sale, vitraliile unice care irizează lumina printre ogivele dintre cele mai îndrăznețe ale goticului au făcut din Notre-Dame punctul de atracție al Franței. A supreviețuit Revoluției de la 1789 și celor două războaie mondiale care păstraseră edificiul.

XS
SM
MD
LG