Linkuri accesibilitate

Nouă spitale europene atrag atenția asupra lipsei de medicamente


Medic care efectuează un test rapid pentru coronavirus

Cele nouă grupuri spitaliceşti - membre ale Alianţei Europene a Spitalelor Universitare - avertizează în această scrisoare adresată marţi guvernelor lor că instituţiile vor rămâne în curând fără medicamente esenţiale” pentru pacienţii aflaţi la reanimare.

„În ritmul actual al consumului, stocurile vor fi epuizate în câteva zile în spitalele cele mai dur afectate şi în două săptămâni în celelalte spitale", avertizează semnatarii, între care Asistenţă Publică-Spitale din Paris (AP-HP), King's Health Partner din Londra şi Spitalul San Raffaele din Milano.

În scrisoare - dezvăluită de cotidianul francez Le Monde - se evocă o lipsă de relaxante musculare”, sedative” şi medicamente analgezice”, consumate rapid, în condiţii de reaprovizionare insuficientă sau inexistentă”, din cauza afluxului bolnavilor atinişi de noul coronavirus.

În absenţa colaborării europene în vederea garantării unei aprovizionări regulate”, spitalele ar putea să nu mai fie în măsură să furnizeze îngrijiri intensive adecvate”, avertizează semnatarii, care consideră că o acţiune coordonată a autorităţilor europene este ”de o importanţă vitală”.

Mai mulţi medici şi grupuri spitaliceşti au tras un semnal de alarmă în ultimele zile cu privire la lipsa medicamentelor în secţiile de reanimare.

Întrebat despre acest lucru în sesiunea de interpelare în Adunarea Naţională, ministrul francez al Sănătăţii Olivier Véran a recunoscut tensiuni asupra stocurilor unui mare număr de produse în spitale”.

Situația intervină în momentul în care la nivel global numărul infectărilor cu coronavirus se aproprie de un milion, iar cel a deceselor a trecut de 40.000, jumătate dintre ele fiind înregistrate în Italia și Spania.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

XS
SM
MD
LG