Linkuri accesibilitate

Nou atac cu drone asupra Moscovei. Un bloc turn, lovit pentru a doua oară


Un nou atac cu drone asupra Moscovei a avut loc marți.

Apărarea aeriană rusă a doborât „mai multe" drone care au atacat regiunea Moscovei, a declarat primarul orașului. Una dintre drone a lovit totuși un bloc  turn care fusese atacat şi duminică, transmite Reuters

Ministerul rus al Apărării a declarat că două drone au fost distruse de sistemele de apărare aeriană în districtele Odintsovo şi Narofominsk, în apropiere de Moscova, în timp ce o a treia a fost blocată şi s-a prăbuşit în capitală.

"În noaptea de 1 august, o tentativă de atac terorist a regimului de la Kiev cu drone letale asupra unor ținte din Moscova și regiunea Moscovei a fost dejucată", a declarat Ministerul Apărării, într-o declarație pe Telegram.

Aeroportul Vnukovo, unul dintre cele trei aeroporturi majore care deservesc capitala, a fost închis pentru scurt timp, dar mai târziu și-a reluat complet activitatea.

Primarul Moscovei, Serghei Sobianin, a declarat că una dintre dronele care au vizat capitala a lovit același turn care a mai fost lovit la începutul săptămânii.

"Altă (dronă) a zburat în același turn al complexului Moskva City, lovit anterior. Fațada a fost deteriorată la etajul 21. Geamurile au fost distruse pe o suprafață de peste 150 de metri pătrați."

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, spune că, treptat, războiul se întoarce pe teritoriul Rusiei.
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, spune că, treptat, războiul se întoarce pe teritoriul Rusiei.

Atacurile de marți au avut loc la două zile după ce alte trei drone au fost doborâte duminică deasupra Moscovei. Cu toate că Ucraina nu a recunoscut responsabilitatea pentru aceste atacuri, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că războiul vine în Rusia.

„Treptat, războiul se întoarce pe teritoriul Rusiei, în centrele sale simbolice şi în bazele sale militare. Acesta este un proces inevitabil, natural şi absolut corect", a declarat Zelenski în discursul său de duminică.

Al 5-lea atac începând din luna mai

Atacurile de marţi marchează al cincilea episod în care aparate aeriene fără pilot ajung în capitala rusă din luna mai.

Moscova şi împrejurimile sale se află la peste 500 km de graniţa cu Ucraina şi de conflictul din această ţară.

În atacul de duminică, Rusia a declarat că apărarea sa aeriană a doborât o dronă în Odintsovo, în regiunea înconjurătoare a Moscovei, în timp ce alte două au fost bruiate şi s-au prăbuşit în cartierul de afaceri al oraşului Moscova.

Fotografii şi înregistrări video au arătat că o dronă a smuls o parte din faţada unui zgârie-nori modern, IQ-Quarter, situat la 5,5 km de Kremlin.

Clădirea, care a fost lovită din nou marţi, găzduieşte mai multe agenţii guvernamentale, transmite Reuters, citând Ria Novosti.

Atac și cu drone navale

Armata rusă susține că a respins în cursul nopţii un atac cu trei drone navale ucrainene asupra a două nave rusești de patrulare din Marea Neagră, potrivit AFP.

„Cele trei drone navale ale inamicului au fost distruse" de tirurile navelor ruse, afirmă ministerul rus al Apărării într-un comunicat.

Documentul precizează că navele ruse au fost atacate la 340 kilometri sud-vest de Sevastopol.

Săptămâna trecută, armata rusă a anunţat că a respins un atac similar cu două drone navale ucrainene asupra unei alte nave a marinei ruse.

Tensiunile din Marea Neagră au crescut după ce Rusia s-a retras, săptămâna trecută, din acordul internaţional privind exporturile de cereale ucrainene.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

XS
SM
MD
LG