Linkuri accesibilitate

Nou atac ucrainean cu drone asupra mai multor regiuni din Rusia. O mare rafinărie Rosneft au fost avariată


Deasupra rafinăriei Rosneft din regiunea rusă Riazan plutesc nori de fum de la un incendiu, 13 martie 2024
Deasupra rafinăriei Rosneft din regiunea rusă Riazan plutesc nori de fum de la un incendiu, 13 martie 2024

Ucraina a atacat cu drone, miercuri dimineață, cea mai mare rafinărie Rosneft din Rusia. Atacul a vizat însă mai multe regiuni rusești. Vladimir Putin spune că, prin intensificarea atacurilor cu drone, Kievul încearcă să perturbe alegerile din Rusia.

Ucraina a lansat noi atacuri extinse cu drone asupra mai multor regiuni rusești. Printre obiectivele lovite este o rafinărie de petrol din regiunea Riazan, a companiei Rosneft, a șaptea ca mărime din Rusia, potrivit surselor din industrie citate de Reuters.

„Rafinăria de petrol Riazan a fost atacată de un UAV (vehicul aerian fără pilot)”, a declarat Pavel Malkov, guvernatorul regiunii Riazan, aflată la aproximativ 200 de kilometri nord de Moscova.

„Ca urmare, a izbucnit un incendiu. Potrivit informațiilor preliminare, există răniți”, a spus oficialul local.

Agenția rusă de știri de stat RIA transmite că patru drone ucrainene au atacat centrala în primele ore ale dimineții, pe 13 martie, iar exploziile au dus la un incendiu extins. Focul a fost stins câteva ore mai târziu.

Înregistrări video neverificate postate pe rețelele de socializare arată un nor de fum negru care se ridică deasupra instalațiilor.

În alt atac, o dronă a fost distrusă de apărarea aeriană în apropierea rafinăriei Kiriși, a doua ca mărime din țară, în nordul Rusiei, a declarat Alexander Drozdenko, guvernatorul regiunii Leningrad. Nu a existat niciun impact asupra activității rafinăriei, a precizat el.

În Belgorod, guvernatorul regional Viaceslav Gladkov a declarat că un bloc de apartamente a fost lovit, dar nu au existat răniți, în timp ce, potrivit TASS, fațada sediului regional al Serviciului Federal de Securitate (FSB) a fost deteriorată și ferestrele au fost sparte.

O sursă din Serviciul de Securitate al Ucrainei a declarat pentru Reuters că trei rafinării de petrol rusești, din Riazan, Kstovo și Kiriși, au fost vizate de drone, într-un efort ucrainean de a provoca daune economice Rusiei.

Dronele ucrainene au vizat, de asemenea, o bază aeriană rusă din Buturlinovka și un aerodrom militar din regiunea Voronej, a declarat sursa pentru Reuters.

Atacurile din 13 martie au avut loc la o zi după un alt val de lovituri asupra mai multor ținte din Rusia, care ar fi declanșat incendii la două instalații petroliere majore.

Atacurile au avariat rafinăria NORSI a Lukoil, a patra ca mărime din Rusia, în regiunea Nijni Novgorod și au lovit un depozit de petrol din Oriol, la 116 kilometri de Ucraina.

De asemenea, pe 12 martie, Legiunea Libertății Rusiei, Corpul Voluntarilor Ruși și Batalionul Siberian, format din voluntari ruși care luptă alături de forțele ucrainene în război, au susținut că au lansat atacuri transfrontaliere pe teritoriul Rusiei.

Kremlinul a declarat că forțele ruse au respins incursiunile și au provocat pierderi grele grupurilor armate.

Securitatea în jurul rafinăriilor de petrol, o sursă esențială de venit a Rusiei, a fost înăsprită în unele regiuni, a informat presa rusă, care a adăugat că aproximativ 60 de drone au fost distruse miercuri deasupra teritoriului Rusiei, în doar câteva ore.

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, afirmă că atacurile ucrainene cu drone sunt încercări ale Kievului de a interfera cu alegerile prezidențiale din 15-17 martie.

„Scopul principal, nu am nicio îndoială, este - dacă nu să perturbe alegerile prezidențiale din Rusia - atunci cel puțin să interfereze cumva cu procesul normal de exprimare a voinței cetățenilor”, a declarat Putin agenției ruse de știri de stat RIA și televiziunii de stat Rossia-1.

Între timp, atacurile aeriene rusești au ucis cel puțin două persoane și au rănit alte câteva pe 13 martie în regiunile ucrainene Donețk și Sumî, au declarat oficialii ucraineni.

Doi civili au fost uciși și 11 răniți în regiunea estică Donețk în bombardarea unei clădiri rezidențiale înalte din orașul Mirnograd, a anunțat guvernatorul regional Vadim Filașkin pe Telegram.

În regiunea nord-estică Sumî, un atac rusesc cu dronă asupra unui bloc cu cinci etaje a distrus 30 de apartamente și a provocat mai multe victime, a anunțat administrația militară a regiunii pe Telegram. Zece persoane au fost salvate de sub dărâmături, dintre care opt au suferit răni.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.
  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG