Linkuri accesibilitate

Nou protest al femeilor în Belarus


Protestul femeilor în Minsk
Protestul femeilor în Minsk

Zeci de persoane au fost reținute în timp ce mii de oameni au ieșit, sâmbătă, în stradă la Minsk cerând eliberarea unei lidere a opoziției și a altor activiști reținuți în contextul valului de proteste de după realegerea lui Alexandr Lukasenka.

Oamenii au protestat și împotriva tratamentelor la care sunt supuși cei aflați în detenție preventivă.

Serviciul belarus al postului nostru de radio relatează că în centrul orașului Minsk s-au adunat câteva mii de oameni într-un așa-numit „marș al femeilor”, scadând ”Pleacă”, un mesaj pentru Lukasenka, și ”Masha”, în semn de sprijin pentru Maria Kolesnikova, 38 de ani, una dintre figurile centrale ale opoziției alături de la Svetlana Tihanovskaya, care a candidat împotriva lui Alexandr Lukașenko pe 9 august.

Poliția a început să rețină oameni la scurt timp după începerea protestului, iar cel puțin 40 de oameni au fost băgați în dubele poliției doar în prima oră de protest.

Belarușii protestează masiv zilnic după alegerile prezidențiale din 9 august, despre care opoziția și importante organizații internaționale consideră că nu au fost nici libere și nici corecte și că ar fi fost fraudate masiv de către Alexandr Lukașenka. Potrivit rezultatelor oficiale, Lukașenka ar fi cîștigat alegerile cu 80 % din voturi.

Lukașenka, în vârstă de 66 de ani, este la putere din 1994. Mandatul său se încheie pe 15 noiembrie și importanți lideri ai opoziției au cerut Uniunii Europene și Statelor Unite să îl considere, după aceasta dată, pe Lukașenka drept un lider ilegal. Luni, la Soci, Lukașenka urmează să se întîlnească cu președintele Rusiei, Vladimir Putin.

XS
SM
MD
LG