Linkuri accesibilitate

Noul șef peste Complexul Energetic Valea Jiului, zero experiență în energie, dar cu studii la Academia SRI și Institutul Confucius


Consilier al ministrului Energiei, Andrei Nicolae Popa a devenit în această săptămână președinte al Consiliului de Administrație al Complexului Energetic Valea Jiului.
Consilier al ministrului Energiei, Andrei Nicolae Popa a devenit în această săptămână președinte al Consiliului de Administrație al Complexului Energetic Valea Jiului.

Consiliul de Administrație al Complexului Energetic Valea Jiului este condus de un consilier de 28 de ani al ministrului Energiei, fără experiență în domeniu. Tânărul nu consideră o problemă acest lucru și a declarat pentru Europa Liberă că are dreptul profesional și moral să ocupe această funcție.

Andrei Nicolae Popa, consilier al ministrului Sebastian Burduja, se poate lăuda că a terminat până la 28 de ani două facultăți – de Științe Politice și Drept, un master la Academia Națională de Informații a SRI și cursurile Institutului Confucius.

Institutul Confucius, finanțat de statul chinez, are o rețea de filiale asociate cu cinci mari universități din România și multe alte instituții de învățământ din Europa.

Cursurile de limbă chineză și diferitele sale evenimente au început să fie privite însă cu suspiciune în multe state, inclusiv de oficiali de la București. Institutul Confucius pare un vector de influență al Beijingului și al Partidului Comunist Chinez în țările în care activează.

Revista Forbes, care alcătuiește de 12 ani un top al celor mai performanți antreprenori sub 30 de ani din România, îl citează în ediția de anul trecut, spunând că este realmente pasionat de dreptul public și științele politice și că vrea să contribuie la transformarea României într-un loc mai bun.

Or, această săptămână a dovedit că, deși Andrei Nicolae Popa nu are niciun fel de pregătire în domeniul energiei, celelalte argumente profesionale – inclusiv cunoștințele de limba chineză – au avut suficientă greutate ca să îl propulseze la conducerea Consiliului de Administrație al Complexului Energetic Valea Jiului (CEVJ).

Cu o finanțare de la bugetul de stat preconizată să depășească 400 de milioane de lei anul acesta, adică 80 milioane de euro, compania înființată în această toamnă a preluat activele termocentralei Paroșeni și ale exploatărilor miniere Lupeni, Lonea, Livezeni și Vulcan.

Ea înlocuiește, practic, defuncta companiei de stat Complexul Energetic Hunedoara (CEH), aflată în insolvență.

Vedere generală asupra orașului Lupeni din Valea Jiului. Economia orașului e dominată de mină, acum parte a Complexului Energetic Valea Jiului. Foto: November 24, 2020.
Vedere generală asupra orașului Lupeni din Valea Jiului. Economia orașului e dominată de mină, acum parte a Complexului Energetic Valea Jiului. Foto: November 24, 2020.

Obiectivele CEVJ includ construirea unui grup energetic nou, cu funcționare pe gaze naturale, a unui parc fotovoltaic și a unei microhidrocentrale.

De soarta noii companii depind în prezent 2.058 de salariați și o parte importantă a economiei Văii Jiului.

„Nu este o sinecură”

Numirea lui Andrei Nicolae Popa ca administrator provizoriu și președinte al CA pentru cinci luni (interval în care ar trebui să se organizeze concurs) a stârnit controverse în presă - și pentru că are puțină experiență în domeniile absolvite, și pentru că nu are deloc pregătire în domeniul energetic.

Au trecut numai șase ani de când a terminat prima facultate, cea de Științe Politice, frecventată între 2014-2017, cu specializarea în studii de securitate și lucrarea de licență „Controlul parlamentar asupra activității Serviciului Român de Informații”. Și au trecut numai doi ani de la absolvirea celei de-a doua facultăți, cea de Drept.

În urmă cu trei ani, Andrei Nicolae Popa a terminat și un program de master la Academia Națională de Informații a SRI (2018-2020), cu tema „Managementul informațiilor de securitate națională”.

Europa Liberă l-a întrebat ce anume l-a recomandat pentru noua funcție, de președinte al CA al CEVJ.

„Sunt consilierul ministrului Energiei și, în virtutea faptului că mă ocupam deja de portofoliul acesta, al Complexului Energetic Valea Jiului, m-a numit administrator provizoriu. Nu este o sinecură și chiar muncesc zi de zi doar pentru Valea Jiului, în ultima perioadă”, a spus Popa.

Susține că a ajuns în acest post pentru a lua decizii privind transferul de la vechea la noua societate a activelor funcționale, resurse de tipul terenurilor, clădirilor, utilajelor de producție etc. În plus, a contribuit la elaborarea documentației pentru ajutorul de stat bazată pe necesarul de cheltuieli transmis de la fiecare exploatare minieră din componență, cu mijloace fixe de producție sau estimări de salarii.

„Facem necesarul de cheltuieli reale, inclusiv aceste 70 de milioane (primite recent de la Guvern, n.r.) au fost pe cheltuieli (reduse, n.r.) la sânge, efectiv”, susține Popa.

„Am fost acuzat că ar fi sinecură, că n-am experiență, dar în fiecare zi lucrez pentru Valea Jiului, în principal probleme juridice. Treaba cu producția și ce abataj izolăm, asta clar o fac inginerii minieri, cu dispoziția sau aprobarea directorului general”, completează președinte al Consiliului de Administrație al CEVJ.

„Administrarea societății ține de drept civil, drept administrativ și drept comercial, iar fix asta am studiat la facultate”, argumentează Popa.

Cum suplinește Popa lipsa de experiență în domeniul energiei

Conform legii, preşedintele Consiliului de Administraţie convoacă adunarea generală a acţionarilor, în vederea negocierii şi aprobării indicatorilor de performanţă financiari şi nefinanciari rezultaţi din planul de administrare.

Întrebat de Europa Liberă cum poate, fără pregătire de specialitate, negocia şi aproba indicatorii de performanţă financiari şi nefinanciari rezultaţi din planul de administrare, Popa spune că propunerile vin de la personalul administrativ, iar Consiliul de Administrație aprobă, practic, acești indicatori.

Întrebat de unde știe că propunerile care vin de la personalul administrativ sunt cele corecte, noul președinte al CA răspunde că se bazează pe profesionalismul celor din sistem.

„Toate chestiunile astea vin cu semnătură, de jos în sus, sunt asumate de cei implicați în lanțul de producție. Eu le verific cu colegii din Ministerul Energiei, autoritatea tutelară, direcțiile de specialitate, dau puncte de vedere, avem la minister inclusiv specialiști în minerit”, se justifică Popa.

Pe lângă latura legală, există indicatori financiari și nefinanciari. Întrebat de Europa Liberă cum îi analizează, dacă nu este de specialitate, Popa a răspuns: „Foarte simplu: indicatorii financiari țin de dreptul comercial și financiar. Acum, de exemplu, mă uit la activitatea de închidere de mină și văd care e necesarul care poate fi acordat prin ajutorul de stat.”

În opinia sa, faptul că nu are pregătire în domeniul energetic nu îl împiedică să ocupe această funcție.

„Absolut, nici din punct de vedere legal, nici din punct de vedere moral. Administrarea societății este, în principal, una juridică. Nu cred că pregătirea mea juridică este un dezavantaj ci, dimpotrivă, un avantaj”, susține Popa.

Controversa numirii ilegale a Consiliului de Administrare

Alături de Popa, în Consiliul de Administrare au mai fost aleși Radu Nicolae Chiurtu și Aura Gabriela Dumitru.

Aceasta din urmă este consilier superior în ministerul Energiei, iar Chiurtu a venit din funcția de membru al Consiliului de Administrație de la Autoritatea Competentă de Reglementare a Operațiunilor Petroliere Offshore la Marea Neagră (ACROPO). Anterior, a fost director în ministerul Energiei.

Sunt deci doi membri direct de la Ministerul Energiei și altul de la o instituție guvernamentală.

Legea prevede însă că „în cazul consiliilor de administrație nu pot fi numiți mai mult de un membru din rândul funcționarilor publici sau al altor categorii de personal din cadrul autorității publice tutelare ori din cadrul altor autorități sau instituții publice”.

Popa are o explicație și spune că numirile nu ar fi ilegale.

„Legea a intrat în vigoare după data numirii noastre ca administratori provizorii, legea veche nu prevedea această interdicție.”

Popa argumentează și că prevederile nu se aplică administratorilor provizorii.

Șef de cabinet parlamentar la 19 ani

În perioada octombrie 2014 – decembrie 2016, Popa a fost șef de cabinet parlamentar al deputatului PPDD de Alba, George Cornel Comşa. Acesta din urmă este fostul consilier al principelui Radu Duda şi al lui Sorin Oprescu în campania electorală din 2008, când Oprescu a câştigat primul mandat de primar. În 2012, Comşa a fost consilier general al Capitalei.

Cum a ajuns Popa șef de cabinet parlamentar la 19 ani?

Tânărul spune că în clasele IX – XII a fost reprezentantul elevilor în Consiliul Elevilor din Alba și s-a implicat în mai multe acțiuni civice.

„Deputatul mi-a remarcat activitatea și mi-a propus să-i devin consilier la Parlament, să-l ajut să scriem împreună propuneri legislative în domeniul educației”, explică Popa.

În 2015 a început și cursurile Institutului Confucius, filiala asociată Universității București și a primit și o bursă de studii în China.

Institutul este considerat un vector de influență al Beijingului în țările în care activează. Guvernul german, de exemplu, a cerut în vara acestui an „limite clare” pentru influenţa exercitată de China în universităţile germane prin Institutele Confucius, conform Deutsche Welle.

Deputatul liberal Pavel Popescu consideră cele cinci Institute Confucius care funcționează în România (la București, Cluj, Brașov, Sibiu, Constanța, după cum scrie ziare.com) epicentre pentru spionajul chinez şi difuzoare pentru propaganda Partidului Comunist Chinez.

Parlamentarul a inițiat un proiect de lege prin care, alături de alți liberali, propune să taie finanțarea cercetării și fondurile nerambursabile de la bugetul de stat pentru toate unitățile de învățământ superior unde funcționează Institute Confucius.

„Mi s-a părut interesant să studiez politica de securitate și internațională din zona Asia – Pacific. Am luat note bune în timpul celor două module și am mers cu această bursă. Nu e nimic controversat sau finanțat de Partidul Comunist Chinez, pe mine nu m-a finanțat direct. Evident, Institutul Confucius a plătit acea bursă”, a explicat Andrei Nicolae Popa pentru Europa Liberă.

Cum s-a descurcat, în paralel, cu activitatea de consilier parlamentar și bursa de la Institutul Confucius?

„La Parlament eram încadrat pe două ore, dar eu munceam mult mai mult. Mă ocupam de partea actelor normative, întrebări – interpelări, iar astea la făceam de la calculator, la orice oră sau când era nevoie”, susține tânărul. Cursurile la Institutul Confucius se desfășurau seara, de la 18 – 20, de două ori pe săptămână.

„Nu mi-a fost ușor, am sacrificat viața personală în perioada aceea”, mai spune Popa.

Membru în CA la Agenția Spațială Română

În 2022, când era tot consilier al lui Sebastian Burduja, pe atunci ministru al Cercetării, Popa a fost numit membru în Consiliul de Administrație al Agenției Spațiale Române.

Spune că a fost de fapt însărcinat să se ocupe de o problemă restantă a Agenției: plata unei datorii de 100 de milioane de euro pe care România o avea față de Agenția Spațială Europeană.

Restanțele se adunaseră din 2018, României îi fusese suspendat dreptul de vot în Agenția Spațială și risca excluderea, iar firmele românești erau în pericol să nu mai poată primi deconturile la proiectele accesate la Agenția Spațială Europeană.

„M-am dus acolo tot cu o problemă juridică, să scriu legislația secundară pentru a da acești bani și a identifica sursele bugetare. M-am dus în Consiliul de Administrație pentru a-i ajuta să scrie un proiect de reorganizare a Agenției care este, din păcate, ineficientă față de alte agenții spațiale”, a explicat pentru Europa Liberă tânărul Popa motivul numirii.

Întrebat cum a ajuns să-l cunoască pe Sebastian Burduja, spune că s-au întâlnit în studenție, când actualul ministru a organizat Gala Ligii Studenților Români din Străinătate (LSRS).

„Mi-a urmărit activitatea profesională și m-a invitat la un moment dat să intru în echipa dumnealui”, explică Popa succesul profesional.

În prezent, pe lângă funcția de președinte al CA al CEVJ, Andrei Nicolae Popescu este în continuare consilier al ministrului Burduja. Nu vede o problemă în modul în care reușește să împace cele două funcții.

„Activitatea Complexului Energetic Valea Jiului este strâns legată de activitatea Ministerului Energiei, face parte din portofoliul ministerului. Practic, este aceeași activitate pe care o fac și în folosul ministerului, și în folosul societății din Valea Jiului”, spune Popa.

  • 16x9 Image

    Cezar Amariei

    A intrat în echipa Europa Liberă în mai 2023. Jurnalist cu peste 20 de ani de experiență, a colaborat cu unele dintre cele mai importante trusturi media naționale (Mediafax, Adevărul, ProTV, Gândul).

    Specializat în materiale de autor, analize, anchete, sinteze, reportaje, interviuri.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Abonează-te la
„3 minute” de la Europa Liberă

Luni – vineri, scurt și cuprinzător

XS
SM
MD
LG