Linkuri accesibilitate

Nouă copii ucraineni răpiți de Rusia, retrimiși în țară cu ajutorul Qatarului


Imagini de la momentul repatrierea celor 11 copii ucraineni din februarie 2024, la intervenția Qatarului.
Imagini de la momentul repatrierea celor 11 copii ucraineni din februarie 2024, la intervenția Qatarului.

Rusia a returnat nouă copii în Ucraina cu ajutorul mediatorilor din Qatar, a anunțat joi comisarul rus pentru drepturile copilului, Maria Lvova-Belova.

„Grupul include opt băieți cu vârsta cuprinsă între 12 și 17 ani și o fată în vârstă de 17 ani. Ea locuia cu bunica ei în Crimeea, dar dorea să se reîntâlnească cu mama ei la Kiev, așa că, desigur, am ajutat”, a anunțat joi comisarul rus pentru drepturile copilului, Maria Lvova-Belova, într-o postare pe Telegram.

Ea a spus că, până în prezent, au fost predați Ucrainei 80 de copii din 62 de familii diferite, în timp ce Ucraina a returnat în Rusia 13 copii care aveau rude în țară.

Lvova-Belova a mulțumit mediatorilor din Qatar pentru ajutorul acordat în reunirea familiilor.

Miercuri, patru copii cu vârsta cuprinsă între 3 și 14 ani au fost predați autorităților rusești în capitala Belarusului, Minsk, unde s-au reunit cu familiile lor înainte de a participa la o ceremonie oficială de sărbătorire a întoarcerii lor la ambasada Qatarului la Moscova.

Lvova-Belova a declarat miercuri cotidianului de afaceri rus RBC că alți 18 copii urmează să se reîntâlnească cu familiile lor în Rusia, dintre care opt locuiesc în prezent în UE.

Ucraina a acuzat Rusia că a deportat ilegal peste 19.000 de copii ucraineni de la începutul invaziei pe scară largă a Rusiei, o afirmație pe care autoritățile ruse o neagă.

În martie 2023, Curtea Penală Internațională a emis mandate de arestare pentru Vladimir Putin și Lvova-Belova pentru rolul lor în „deportarea ilegală a copiilor” din zonele ocupate ale Ucrainei în Rusia, pe care o consideră a fi o crimă de război.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG