Linkuri accesibilitate

Noul șef al Corpului de control al premierului, un judecător pensionar ”special” cu venituri de 6 mii de euro/lună


În ieșirile sale publice, premierul Cîțu susține că nu e normal ca funcționariii să câștige mai mult decât președintele României
În ieșirile sale publice, premierul Cîțu susține că nu e normal ca funcționariii să câștige mai mult decât președintele României

Corpul de control al primului ministru va fi condus de un fost diplomat și judecător pensionar, secretar de stat care va cumula pensia cu salariul, veniturile acestuia urmând să ajungă la 6.000 de euro pe lună.

Prin decizie a premierului, Silviu Gabriel Barbu a fost numit în funcția de secretar de stat, șef al Corpului de control al primului ministru Florin Cîțu. Decizia a fost publicată în Monitorul Oficial miercuri seară. Barbu s-a pensionat în urmă cu o lună din funcția de judecător. Potrivit legii, el va cumula pensia specială cu salariul, devenind astfel unul dintre cei mai bine plătiți bugetari din România.

Pe 26 noiembrie anul trecut, fostul ministru al Justiției, Cătălin Predoiu, cerea Secției pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) să-l detașeze pe Silviu Gabriel Barbu de la Curtea de Apel București, unde activa ca judecător, la Ministerul Justiției. Cu o zi înainte de vot, Barbu se răzgândește și nu mai vrea la MJ. „ Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a luat act de retragerea acordului domnului Barbu Silviu Gabriel, judecător la Curtea de Apel Bucureşti privind detaşarea în cadrul Ministerului Justiţiei”, se arată în decizia Secției pentru judecători a Consiliului.

Pensionat de Iohannis, angajat de Cîțu

Pe 28 decembrie 2020, președintele Klaus Iohannis semnează decretul prezidențial prin care fostul diplomat este trimis la pensie ca judecător începând cu data de 1 ianuarie 2021.

Potrivit modului de calculare a veniturilor magistraților pensionari, pensia specială a lui Barbu este de aproximativ 20.000 de lei pe lună. Deoarece legea permite, ea va fi cumulată cu salariul de secretar de stat.

Conform declarației de avere, ultimul șef al Corpului de Control al premierului Ludovic Orban, Daniel Dragoș Tănăsoiu, avea un salariu de 9.734 de lei pe lună. Adunat, rezultă că fostul diplomat va câștiga de la stat aproximativ 30.000 de lei pe lună, adică 6.250 de euro.

„Vorbim de Legea salarizării unitare, care a pornit şi a fost prezentată public ca o lege care elimină inechităţile din administraţia publică şi a creat mai multe probleme prin tot felul de excepţii care au apărut în ultimii ani. Ştiţi bine că atunci când a fost prezentată această lege se spunea că preşedintele României are salariul cel mai mare şi de acolo pornim cu restul salariilor. Nu mai este aşa, preşedintele României nu mai are salariul cel mai mare şi trebuie să reanalizăm această lege a salarizării”, declara premierul Cîțu în urmă cu două zile.

În 2020, salariul președintelui României a fost de 14.600 de lei net.

Cine este Silviu Barbu

Fost însărcinat cu afaceri al României în Zimbabwe, Silviu Gabriel Barbu este magistratul care în primăvara anului trecut s-a abținut din a judeca procesul MApN – Iohannis pe motiv că presa i-a pus la îndoială imparţialitatea. Silviu Barbu trebuia să judece dosarul în care Ministerul Apărării Naţionale solicita anularea decretului semnat de preşedintele Klaus Iohannis prin care a fost prelungit mandatul şefului Statului Major al Apărării, Nicolae Ciucă.

Soția lui Silviu Barbu, Elena, a fost delegată președinte al Curții de Apel Brașov și promovată la instanța supremă de o comisie din care a făcut parte și Tudorel Toader. Ea este unul dintre semnatarii scrisorii adresate CSM de preşedinţii şi vicepreşedinţii curţilor de apel, în care se solicita luarea unor măsuri în cazul protestelor organizate de magistraţi împotriva OUG 7 pe Legile Justiţiei. Elena Barbu a semnat o scrisoare de înfierare a protestelor magistraților care se opuneau modificărilor operate de PSD-ALDE la Legile Justiției.

Silviu Gabriel Barbu a absolvit în 2016 cursul postuniversitar „Conflict management and negotiation” din cadrul Universității Naţionale de Apărare „Carol I” și în 2015 un curs al Colegiului Național de Informații din cadrul Academiei Naționale de Informații a SRI. S-a întors în funcția de judecător la Curtea de Apel București în 2018.

  • 16x9 Image

    Virgil Burlă

    Jurnalist de investigații, a lucrat în 20 de ani de carieră la diverse publicații. Uneori cu patimă sau cu sentimentul că totul este pierdut. Ghidat de interesul public și pasionat de studiul comunismului ca experiment social, Virgil Burlă crede că jurnaliștii sunt „agenții sanitari” ai societății.

XS
SM
MD
LG