Linkuri accesibilitate

Procurorul Alina Albu, noua șefă a DIICOT


DIICOT va fi condusă de procurorul Alina Albu. Aceasta a ocupat, în trecut, mai multe funcții în cadrul acestei structuri.
DIICOT va fi condusă de procurorul Alina Albu. Aceasta a ocupat, în trecut, mai multe funcții în cadrul acestei structuri.

Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a anunțat miercuri că a desemnat-o în funcția de procuror-șef al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) pe Alina Albu.

Aceasta este procuror șef delegat al serviciului de combatere a criminalității organizate din cadrul DIICOT începând din februarie 2019.

Propunerea ca Albu să preia conducerea structurii de parchet responsabilă, în România, cu anchetele împotriva crimei organizate urmează să fie trimisă de Ministerul Justiției către Consiliul Superior al Magistraturii (CSM).

Alături de Alina Albu, pentru funcția de procuror-șef al DIICOT au mai candidat procurorii Ioana Albani și Oana Pâțu.

Procurorul Albani activează în sistemul judiciar din 1998, când a fost încadrat ca stagiar la Parchetul de pe lângă Judecătoria Lehliu Gară/jud. Călărași.

A fost promovat la DIICOT din 2005, iar din 2011 a condus mai multe birouri și servicii din cadrul structurii.

Într-un comunicat de presă remis miercuri ministerul Justiției arată că din comisia care a evaluat candidații au făcut parte reprezentanți ai instituției, dar și ai Institutului Național al Magistraturii, CSM, secretari de stat, un profesor de management și un psiholog.

„În urma fiecărei serii de interviuri, au avut loc consultări extinse și minuțioase între ministrul justiţiei şi toţi membrii comisiei de interviu”, spune ministrul.

Anunțul privind numirea Alinei Albu vine după ce, săptămâna trecută, ministrul Cătălin Predoiu a anunțat nume noi pentru șefia Direcției Naționale Anticorupție, respectiv pentru Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.

Acestea vor fi conduse de Alex Florența și Marius Voineag.

„Cele trei funcții pentru care au fost susținute interviurile fac parte din „infrastructura” funcțională de vârf a Ministerului Public, un sistem care trebuie să funcționeze armonizat și coerent, inclusiv din perspectiva exercitării funcțiilor de procurori șefi de rang înalt, în beneficiul cetățenilor”, spunea ministrul Cătălin Predoiu, pe 27 februarie.

  • 16x9 Image

    Ionuț Benea

    A intrat în presă dintr-un pariu și a rămas aici din convingere. A debutat în jurnalism în 2008 și a trecut prin redacții locale sau naționale importante, precum Ziarul de Iași sau Adevărul. A fost implicat în mai multe proiecte editoriale independente coordonate de Freedom House și Centrul pentru Jurnalism Independent.

    S-a alăturat echipei în 2021 ca senior-correspondent, funcție pe care o ocupă și în prezent. Din iulie 2021 până în ianuarie 2023 a fost redactor-șef al Europei Libere România.

    Din ianuarie 2023 ocupă poziția de senior-correspondent.

XS
SM
MD
LG