Linkuri accesibilitate

Noul șef al DIPI a scos 10.000 de lei din fondurile operative invocând operațiunile „Barbarosa” și „Viteazul”


Marcel Vela l-a numit pe Tiberiu Dumitrache în fruntea DIPI pe un ofițer cu legături controversate și cercetat într-un dosar abandonat de DNA
Marcel Vela l-a numit pe Tiberiu Dumitrache în fruntea DIPI pe un ofițer cu legături controversate și cercetat într-un dosar abandonat de DNA

Tiberiu Dumitrache a fost numit, potrivit Newsweek, noul șef al serviciului secret al Ministerului de Interne. El a fost urmărit penal și pus sub învinuire în dosarul DIPI 2, caz în care fostul ministru de Interne, Petre Tobă, a fost acuzat de favorizarea făptuitorului. Este vorba despre deturnarea fondurilor operative ale DIPI.

Ancheta procurorilor a fost blocată de un fost șef de secție DNA, iar Dumitrache și-a continuat ascensiunea. Europa Liberă a consultat rechizitoriul și vă prezintă ce descoperiseră investigatorii, mai exact soarta a 10.000 de lei din banii secreți ai celebrului Doi Ș'un Sfert. Informațiile nepublicate din rechizitoriu întregesc portretul noului șef al DIPI, legat prin relații de rudenie de persoane controversate.

Ancheta a început în 2016 și a fost unul dintre motivele pentru care Petre Tobă, ministrul pe atunci al internelor, în Cabinetul Cioloș, a părăsit funcția - și după acuzații de plagiat la adresa tezei sale de doctorat.

După doi ani de cercetări penale, DNA arăta, în toamna lui 2018, trei ani mai devreme, Gheorghe Nicolae, director al DIPI, având și gradul de chestor de poliție, ajutat de un alt ofițer și de Silviu Tiberiu Dumitrache, a atestat în fals existența unor cheltuieli operative nereale. Suma totată, 10.000 lei. Cheltuielile operative sunt sumele care le sunt plătite surselor, martorilor protejați în misiunile unui serviciu secret.

Potrivit procurorilor, acțiunile pentru care ar fi fost folosiți ilegal banii din fondurile operative aveau numele de cod „Viteazul” și „Barbarosa”. În cuprinsul rapoartelor de justificare, s-a consemnat în fals inclusiv faptul că sumele de bani aprobate cu titlu de cheltuieli operative ar fi fost încasate de către un subordonat al proaspătului șef al DIPI, „în realitate banii fiind ridicați în numerar de către Tiberiu-Silviu Dumitrache”, se arată în rechizitoriul DNA.

  • Dumitrache a fost pus sub învinuire pe 18.08.2016 și inculpat pe 30 septembrie 2016 pentru complicitate (4 acte materiale) la săvârșirea infracțiunii de delapidare, fals intelectual și uz de fals.

Banii nu se știe pe ce s-au cheltuit, însă un martor a declarat la DNA că a cumpărat din fondurile operative ale DIPI două telefoane IPhone 6, în valoare totală de 7.499,98 de lei, din care unul l-a predat secretarului de stat Gheorghe Nicoale, iar celălalt l-a predat, comisarului șef Tiberiu Silviu Dumitrache, „ambele pe bază de proces-verbal”.

Rugămințile șefului

Revenind la documentele false întocmite de Dumitrache, DNA mai arată că primul „Raport de decontare a fost rezoluționat cu mențiunea „ROG APROBAȚI, DIRECTOR GENERAL, comisar șef de poliție Tiberiu-Silviu Dumitrache”, rubrică în dreptul căreia a semnat indescifrabil inculpatul Dumitrache, în calitatea sa de șef al Direcției Generale de Protecție și Informații. În cuprinsul raportului, comisarul șef Dumitrache a consemnat că certifică cheltuirea sumei de 2.000 lei, „conform raportului justificativ nr. 001.927.696 din 10.12.2015”. Și a semnat tot el, în dreptul acestei rubrici. „Cheltuirea sumei de 2.000 lei a fost aprobată fără documente justificative”, se mai arată în rechizitoriu.

Ofițerii au invocat imposibilitatea obținerii unor documente justificative, din motive de conspirativitate. „Fiind audiat, în calitate de suspect, subordonatul lui Dumitrache a declarat că, în luna decembrie 2015, a întocmit cele 4 rapoarte care fac obiectul învinuirilor, la solicitarea șefului său direct, comisarul șef Dumitrache Tiberiu-Silviu”, se mai arată în document.

Regrete tardive

După demararea cercetărilor, subordonatul lui Dumitrache i-a comunicat unui martor din dosar „că nu dorea să facă pușcărie pentru fondurile operative, având și el o cheltuială de 10.000 lei cu privire la care își punea semne de întrebare. În acest context, el a afirmat că i s-a cerut să întocmească raport de decontare a sumei de 10.000 lei și să invoce o acțiune pe care o instrumentase în trecut, însă nu a intrat în posesia banilor, ci doar a întocmit actele”, se mai precizează în rechizitoriu.

Când șeful de secție din DNA blochează ancheta

Dumitrache a mai spus în fața anchetatorilor că ştia că nu pot fi recrutate cadre MAI pe bază materială, susținând însă că, în interpretarea dată de DIPI, aceste cadre pot fi totuși recompensate cu bunuri, nu și cu sume de bani. În replică, DNA susține că Dumitrache nu avea cum să nu știe că banii au fost însușiți ilegal având în vedere experiența acestuia.

Despre noul șef al DIPI, procurorii mai arată că pe parcursul cercetărilor „inculpatul a depus memorii, a avut o atitudine relativ sinceră, cu prilejul audierii, varianta sa de apărare fiind contrazisă însă de probele administrate”. Acest dosar, disjuns din cel al fostului ministru Gabriel Oprea, nu a mai ajuns în faţa judecătorilor, fiind infirmat de fostul şef de Secţie din DNA, Dănuţ Volintiru. În dosarul DIPI1, procurorii arată că telefoane de ultimă generaţie, laptopuri, televizoare, canapele şi cabină de duş sunt câteva dintre bunurile achiziţionate nelegal din fondurile operative ale DIPI. În luna mai 2016, Gheorghe Nicolae şi fostul vicepremier Gabriel Oprea au fost trimişi în judecată pentru aceste ilegalităţi, dosarul fiind în acest moment pe rolul instanţei supreme.

Pe parcursul cercetărilor, Dumitrache nu a avut de suferit, el fiind în continuare angajat al serviciului secret al ministerului de Interne.

Efectul Tudorel Toader asupra anchetelor

Dosar DIPI 2 a fost lucrat și rechizitoriul a fost întocmit de Florentina Mirică. Pe 9 noiembrie 2018, după plecarea Laurei Kovesi din funcția de procuror șef al DNA, procurorul Dănuț Volintiru, cel care conducea ca interimar Sectia I a DNA, a infirmat rechizitoriul și a decis clasarea dosarului pe motiv că „fapta nu există” și „nu este prevăzută de legea penală ori nu a fost săvârșită cu vinovăția prevăzută de lege”. După infirmarea rechizitoriului, Florentina Mirică a cerut încetarea activității la DNA.

Volintiru a susținut că „nu există nicio normă legală care să oblige conducătorul unei instituții publice să declasifice un document la cererea organului de urmărire penală” și că „niciuna dintre persoanele în sarcina cărora s-a reținut săvârșirea infracțiunii de „deturnare de fonduri” nu a avut calitatea de ordonatori de credite”. Ulterior, Volintiru s-a pensionat iar Inspecția Judiciară a început cercetarea disciplinară a Florentinei Mirică pe motiv că a cerut desecretizarea unor documente ale DIPI.

  • De atunci, chestiunea fondurilor operative ale serviciilor de informații a devenit un subiect tabu, aceste cheltuieli nefiind contabilizate.

Ginerele lui Luca și prietenul lui Sebi Ghiță

Newsweek a dezvăluit că Tiberiu Dumitrache este un apropiat al fostului deputat PSD Sebastian Ghiță și ginerele sindicalistului Liviu Luca.

  • Tatăl noului șef DIPI este Gheorghe Dumitrache, fost angajat al Securității pnă în 1989 și ulterior al SRI Prahova. Gheorghe Dumitrache a fost condamnat în 2012, împreună cu generalul (r.) SRI Ovidiu Soare, la trei ani de închisoare cu suspendare de către judecătorii de la instanța supremă pentru fapte de corupție.

Dumitrache tatăl a început să desfăşoare, începând din anul 1995, activităţi de protejare a unor oameni de afaceri din judeţul Prahova. Acesta şi-a traficat funcţia pe lângă reprezentanţi ai unor instituţii şi societăţi comerciale din judeţul Prahova, în schimbul primirii unor foloase în valoare de aproximativ 3 miliarde ROL, sub formă de bani, bunuri şi servicii.

În 2008, Gheorghe Dumitrache, a fost declarat de CNSAS și de instanțele de judecată lucrător al Securității și dovedit că a încălcat drepturile fundamentale ale omului în regimul comunist.

  • 16x9 Image

    Virgil Burlă

    Jurnalist de investigații, a lucrat în 20 de ani de carieră la diverse publicații. Uneori cu patimă sau cu sentimentul că totul este pierdut. Ghidat de interesul public și pasionat de studiul comunismului ca experiment social, Virgil Burlă crede că jurnaliștii sunt „agenții sanitari” ai societății.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG