Linkuri accesibilitate

Au lovit spionii ruși din cazul Skripal și în Bulgaria? Cazul otrăvirii unui comerciant de arme bulgar


Bulgaria exportă arme de peste 1 miliard de euro anual, cele mai multe în statele arabe

Un agent al serviciilor secrete ruse ar fi fost implicat în tentativa de asasinare a comerciant bulgar de arme.

Producătorul de armament Emilian Ghebrev, fiul și un subaltern al său ar fi fost otrăviți de unul din agenții ruși implicați în cazul Skripal, potrivit mai multor informații apărute în presa de la Sofia. Ar fi vorba despre un ofițer al GRU, serviciul de informații al armatei ruse, care ar fi încercat să-l omoare pe proprietarul companiilor de armament „Emko” și „Dunarit” Ghebrev. Numele său de agent este Serghei Viaceslavovici Fedotov. Ofițerul GRU s-a aflat în Bulgaria în ziua în care Ghebrev și fiul său au fost otrăviți cu o substanță despre care săptămânalul sofiot „Capital” afirmă că este noviciok.

Site-ul britanic de investigații Bellingcat informează că Fedotov cel mai probabil a participat, împreună cu alți doi agenți ai GRU, la tentativa de asasinare a ex-colonelului Serghei Scripal și a fiicei sale Iulia.

Ieri cele două site-uri britanice, Bellingcat și Insider au anunțat că la tentativa de asasinare a omului bulgar de afaceri, a fiului acestuia și a managerului Valentin Tahciev a fost folosită o substanță de tipul noviciok.

Cel de al treilea prezumtiv participant la atacul de la Solsbury a.z. Serghei Fedotov în vârsta de 45 de ani, a intrat în Marea Britanie în aceeași zi, la fel ca ceilalți doi, cu numele false Alexandr Petrov și Ruslan Boșirov. El a avut bilet pentru avionul cu care ceilalți doi au părăsit Marea Britanie dar nu s-a urcat la bord. Deocamdată nu e clar ce rol a jucat Fedotov în tentativa de asasinare – dacă doar a adus substanșa nocivă sau dacă a organizat și a condus operațiunea.

După 2010 Fedotov a călătorit în mai multe țări din Europa, Asia Centrală și Orientul apropiat. Pe numele lui nu există proprietăți, mașină, telefoane mobile, dosar judiciar sau de poliție. A vizitat Bulgaria în zilele în care a fost otravit de două ori Emelian Ghebrev. Prima dată a avut bilet de întoarcere la Moscova dar a ajuns la Istanbul de unde a plecat în capitala rusă. În finalul celei de a două vizite Fedotov a avut bilet din Sofia dar a plecat la Moscova prin Belgrad.

Un laborator al Universității de la Helsinki a stabilit că în probele lui Ghebrev există două tipuri de organofosfați caracteristice substanței noviciok, scrie Insider.

Site-urile britanie lansează ipoteză că atacul împotrivă lui Ghebrev este un răspuns la relațiile sale cu Ucraina sau că Rusia ar încerca să obțină controlul asupra celor două uzine de armament. Bulgaria exportă anual armament și muniții în valoare de peste 1,2 miliarde euro – cea mai mare parte în țările arabe.

XS
SM
MD
LG