Linkuri accesibilitate

„Nu am aer” | Solidaritate și proteste după moartea Alexandrei. Luni încep audierile familiei, care dă în judecată medicii și spitalul


În Botoșani au loc proteste în fiecare seară legate de felul în care a fost tratată Alexandra, tânăra femeie însărcinată care a murit la maternitatea Spitalului Județean.

Moartea Alexandrei Ivanov a dus la un val de proteste față de conduita medicilor din noaptea de agonie a tinerei gravide. Oamenii se solidarizează cu familia Alexandrei, îi oferă sprijin material și protestează în stradă și pe internet.

„Am trăit exact ce a trăit Alexandra. La 4 dimineața, am sunat acasă să-mi iau la revedere”, spune Violeta Stoian. E una dintre cititoarele Europa Liberă, care și-au povestit pe social media experiențele din spitalele românești.

Între timp, la Botoșani continuă protestele - nu mai sunt acum în fața spitalului, ci la Prefectură și Primărie - iar pentru duminică sunt anunțate demonstrații în București și în alte orașe. Sunt protestele „Nu am aer”.

Familia și prietenii Alexandrei au depus deja o plângere penală împotriva medicilor și spitalului din Botoșani. Iar luni, încep audierile la poliție, a declarat pentru Europa Liberă, Oana Maxim, nașa unuia dintre copiii Alexandrei.

Până în acest moment, ancheta autorităților, care s-au autosesizat, a fost in rem, adică au fost cercetate faptele și evenimentele, nu persoanele implicate.

Video | Ultimele clipe ale gravidei care a murit la Botoșani după ce a fost ignorată de medici. Mărturia nașei Alexandrei
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:08 0:00

Avocata familiei Alexandrei, Geanina Poroșnicu, spune pentru Europa Liberă că, în acest moment, sunt în pregătire toate actele necesare pentru începerea procedurilor judiciare îndreptate împotriva spitalului, medicilor și celorlalți angajați ai spitalului care au avut legătură cu aces caz.

Geanina Poroșnicu adaugă că procesul ar putea fi unul costisitor, pentru că, cel mai probabil, va fi nevoie de expertize și experți independenți.

De altfel, există și inițiative publice de strângere de fonduri pentru familia Alexandrei.

Moartea Alexandrei Ivanov la Spitalul Județean Botoșani a declanșat proteste și un val de solidaritate.
Moartea Alexandrei Ivanov la Spitalul Județean Botoșani a declanșat proteste și un val de solidaritate.

I-am întrebat, pe Facebook, pe cei care ne urmăresc, ce experiențe au avut în în secțiile de ginecologie ale spitalelor din România. Cele mai multe răspunsuri se referă la experiențele din Botoșani:

Cititorii Europa Liberă, despre experiențele lor în maternitățile din România

Dumitru Oniga - Ar trebui desființată unitatea medicală.

Lucica Ilies - Depinde și de medic, nu se poate generaliza.

Maria Gradinaru - În urmă cu 3 ani, în 31 decembrie, am ajuns cu hemoragie la maternitate și mulțumesc doamnei doctor P. M-a salvat, deși era de Revelion.

Cutic Oana - Sistemul din Botoșani lasă de dorit, nu te bagă în seamă, mori cu zile ca fata asta, săraca.

Ramona Ramona - 13.03.2010, ora 22. S-a rupt apa. De gardă [era] d-na P., eu având medic curant pe d-na O. Pe d-na P. nu am văzut-o deloc la față. Asistenta mi-a zis așa: daca e să naști în seara asta, o sunăm noi pe fix sau, dacă vrei, naști cu noi.

Florentina Manolache - 27.10.2022. Medicul s-a ocupat foarte mult de mine și copil, la naștere m-a încurajat și susținut moral, m-a vizitat mereu după naștere, chiar mi-a dat si multe sfaturi. Pentru mine, dr. O. a fost un înger!

Anita Irina - Nici nu vreau să îmi mai aduc aminte. Sistemul sanitar din România (Botoșani) lasă de dorit. Mori cu zile!

Burlacu Petronela - Eu am fost la dr. O. Nu am ce îi reproșa, am avut două nașteri cu dânsa, fără probleme. În schimb, la a doua naștere, am născut când trebuia să se facă schimbul. Asistentele au început a vorbească urât, să se enerveze că iar depășesc programul pentru mine.

Violeta Stoian - Am trăit exact ce a trait Alexandra. La 4 dimineața, am sunat acasă să-mi iau „La revedere”. Am fost sigură că nu mai prind ziua următoare. Doctorița mea faimoasă era la ski și venea dimineață.
NR: Numele medicilor sunt anonimizate de redacția Europa Liberă.
  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

200 de răniți într-o explozie puternică în regiunea Nagorno Karabah
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:33 0:00
XS
SM
MD
LG