Statele Unite și Iranul rămân în legătură pe tema reluării discuțiilor privind programul nuclear al Teheranului, dar nu sunt planificate negocieri oficiale, au declarat oficiali din ambele părți pe 26 iunie.
Washingtonul este „în strânsă comunicare” cu Iranul și intermediarii săi, a declarat purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karoline Leavitt, într-un briefing de presă.
La rândul lui, ministrul iranian de Externe, Abbas Araqchi, a declarat pentru postul de televiziune de stat IRIB că diplomația este în curs de desfășurare și că au loc contacte pe diferite canale.
Araqchi a adăugat că nu există „niciun acord, aranjament sau conversație pentru a începe noi negocieri”.
Iranul evaluează în prezent ce este mai bine pentru interesele noastre naționale, a spus Araqchi, adăugând că „speculațiile” că Teheranul va veni la masa negocierilor „nu ar trebui luate în serios”.
Președintele Donald Trump, vorbind la summitul NATO de la Haga pe 25 iunie, a declarat că Washingtonul va purta discuții cu Teheranul săptămâna viitoare.
O a șasea rundă de discuții SUA-Iran în Oman, programată pentru 15 iunie, a fost anulată după ce forțele israeliene au lansat atacuri asupra țintelor iraniene pe 13 iunie.
În comentariile pentru IRIB, Araqchi a confirmat că atacurile de la sfârșitul săptămânii trecute ale forțelor americane au provocat daune „semnificative” infrastructurii nucleare a Iranului.
Comentariile lui Araqchi au venit după ce Consiliul Gardienilor a aprobat pe 26 iunie decizia parlamentului de a suspenda cooperarea Teheranului cu Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA).
Legea, care a fost aprobată de parlamentari cu un vot de 221-0 cu o zi mai devreme, va fi decisă în cele din urmă de Consiliul Suprem de Securitate Națională (SNSC).
SNSC este condus tehnic de președinte, dar, la fel ca toate instituțiile cheie ale statului, răspunde în fața liderului suprem, ayatollahul Ali Khamenei.
„Planul de a cere guvernului să suspende cooperarea cu Agenția Internațională pentru Energie Atomică nu a fost considerat contrar legii islamice și constituției după revizuirea de către membrii Consiliului Gardienilor", a declarat Hadi Tahan Nazif, un purtător de cuvânt al consiliului, într-o postare pe X.
Israelul a lansat atacul din 13 iunie asupra unor situri nucleare și militare iraniene cheie, precum și asupra zonelor rezidențiale, într-un război care a luat zeci de vieți civile de ambele părți.
Pe 21 iunie, Statele Unite au lovit trei centrale nucleare din Fordow, Natanz și Isfahan.
Conflictul de 12 zile s-a încheiat printr-o încetare a focului fragilă între Israel și Iran, mediată de Statele Unite pe 24 iunie.
Suspendarea cooperării cu AIEA înseamnă că Iranul va opri inspecțiile, raportarea și activitățile de supraveghere în temeiul Tratatului de neproliferare a armelor nucleare (TNP).
Înaintea votului parlamentarilor, președintele Parlamentului, Mohammad Baqer Qalibaf, a criticat AIEA despre care a spus că a eșuat organismului de supraveghere nucleară al ONU „de a pretinde măcar că condamnă atacurile asupra instalațiilor nucleare ale Iranului” și a acuzat-o că „își pune credibilitatea internațională la vânzare”.
Conform protocolului, Qalibaf a anunțat că a instruit guvernul să implementeze măsura după aprobarea acesteia de către Consiliul Gardienilor.
Proiectul de lege spune că suspendarea poate fi ridicată dacă este garantată siguranța siturilor nucleare iraniene și a oamenilor de știință și dacă dreptul Teheranului de a îmbogăți uraniu pe plan intern este asigurat. Iranul insistă că programul său nuclear este pașnic și că nu caută să obțină arme nucleare.
Teheranul a acuzat de mult timp AIEA de părtinire și de colaborare cu puterile occidentale și cu Israelul împotriva Iranului.
Directorul general al AIEA, Rafael Grossi, s-a plâns de ani de zile de ceea ce el descrie ca fiind lipsa de cooperare a Iranului cu agenția în investigațiile asupra siturilor nucleare vechi, dar nedeclarate.
„Organizația Iranului pentru Energie Atomică își va suspenda cooperarea cu agenția până când securitatea instalațiilor nucleare va fi garantată, iar programul nuclear pașnic al Iranului va avansa într-un ritm mai rapid", a declarat Qalibaf în comentarii care au fost urmate de parlamentari care au scandat „moarte" Americii și Israelului.
Președintele francez Emmanuel Macron a declarat că „cel mai rău scenariu” ar fi dacă Teheranul va ieși acum din Tratatul de neproliferare.
Macron a declarat reporterilor la Bruxelles după summit-ul UE că, în încercarea de a menține tratatul, va vorbi în zilele următoare cu cei cinci membri ai Consiliului de Securitate al ONU.
Aceste discuții au început deja cu un apel la Casa Albă pe 26 iunie, în care președintele Macron l-a informat pe președintele Donald Trump despre contactele pe care Parisul le-a avut cu Teheranul în „ultimele zile și ore".
„Speranța noastră este că va exista o convergență reală de opinii”, a spus Macron, adăugând că scopul este „ca să nu existe o reluare” a acumulării nucleare de către Iran.
Iranul a ratificat Tratatul de neproliferare nucleară (TNP) în 1970, angajându-se să-și declare materialul nuclear Agenției Internaționale pentru Energie Atomică.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.