Linkuri accesibilitate

Numărul de cazuri Covid din sistemul medical și social a scăzut de la 500 la 50 pe săptămână


România - preșeidintele CNCAV, Valeriu Gheorghiță (dreapta) și Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății (stânga)
România - preșeidintele CNCAV, Valeriu Gheorghiță (dreapta) și Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății (stânga)

Numărul cazurilor de infectare cu Covid-19 a scăzut în rândurile personalului medical și al celui din centrele sociale de la 500 la sub 50 pe săptămână, spune medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-Covid.

Din cele 250.000 de persoane eligibile în etapa I, respectiv angajați din sănătate și sistemul social, în 14 februarie erau vaccinate cu două doze 89,6% dintre acestea și 98,4% cu o singură doză.

„Poate fi observată o scădere cu peste 87% a ratei de incidenţă în rândul lucrătorilor din sistemul medical şi social, în condiţiile în care au fost respectate aceleaşi măsuri. (...) Practic, s-a înregistrat o reducere a mediei cazurilor noi săptămânale de la aproximativ 500 de cazuri la aproximativ 50 de cazuri noi săptămânal”, a declarat Gheorghiţă, citat de News.ro.

De asemenea, din cele aproximativ 49.000 de persoane eligibile, care doresc să se vaccineze, din rândul beneficiarilor din aceste centre, incluzând pe lângă persoanele internate şi personalul de îngrijire, până la data de 14 februarie au fost vaccinate cu două doze de vaccin 56,45% dintre acestea, respectiv 86,67% cu o singură doză, a mai spus oficialul.

În ceea ce priveşte impactul vaccinării în rândul acestei categorii de persoane, s-a produs o scădere cu peste 65% a numărului de cazuri de îmbolnăvire de Covid-19 în ultimele patru săptămâni, „ceea ce ne plasează într-o situaţie favorabilă din punct de vedere al reducerii riscului de apariţie a focarelor de îmbolnăvire în aceste centre rezidenţiale şi sociale”, a mai spus Valeriu Gheorghiță.

La mai puţin de 2 luni de la debutul campaniei de vaccinare „asistăm la beneficii substanţiale în rândul persoanelor vaccinate, se confirmă beneficiile şi importanţa vaccinării ca măsură eficientă, corectă, sigură de revenire la normalitate”, a punctat Gheorghiţă.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG