Linkuri accesibilitate

Numărul de cazuri Covid-19 din Israel a scăzut pe măsură ce vaccinarea a crescut


Israelul a demarat cea mai amplă campania de vaccinare din lume, cu circa 40% din populație deja vaccinată cu prima doză

Mai puțin de 0,01% dintre persoanele din Israel care au primit vaccinul COVID-19 de la Pfizer au contractat virusul la mai mult de o săptămână după ce au primit a doua doză.

Procentul este același pentru două studii independente, unul realizat pe 428 de mii de israelieni, din care doar 60 au testat pozitiv, la o săptămână după ce au primit a doua doză, celălalt, realizat pe 128 de mii de persoane, din care doar 20 au fost testate pozitiv, arată New York Times.

În Israel, vaccinarea a început pe 19 decembrie, iar până acum peste 40% din populație a primit prima doză. Toți pacienții infectați au prezentat ulterior doar simptome ușoare, care au inclus dureri de cap, tuse, slăbiciune sau oboseală, dar nimeni nu a fost internat, nimeni nu a suferit de febră de peste 38,5C. Majoritatea pacienților au fost testați pentru COVID-19 deoarece au luat contact cu o altă persoană infectată.

Rezultatele preliminare și încă nerevizuite, împărtășite de autoritățile din Israel, arată o eficacitate ce pare a fi chiar mai mare decât cea estimată de Pfizer, în urma studiilor clinice.

La sfârșitul anului trecut, Israelul a intrat într-o competiție acerbă cu țări mult mai mari, pentru a-și asigura aprovizionarea cu o cantitate de vaccinuri aparent mai mare decât cea care ăi este necesară. Financial Times explică faptul că țara cu doar 9 milioane de cetățeni a reușit să convingă companiile farmaceutică să îi furnizeze cu prioritate dozele de vaccin, în urma unei înțelegeri între Albert Bourla, directorul executiv al lui Pfizer și premierul israel Benjamin Netanyahu.

Împreună cu ministrul Sănătății, acesta a promis că va demara cea mai rapidă acțiune de vaccinare masivă din lume și va furniza Pfizer acces în timp real la datele privind impactul vaccinării asupra controlului pandemiei. Pfizer a fost de acord, iar livrările au început până la jumătatea lunii decembrie.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

Urmările distrugerii barajului Nova Kakhovka din regiunea ucraineană Herson
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:47 0:00
XS
SM
MD
LG