Linkuri accesibilitate

Număr real de decese Covid-19 din Rusia este de trei ori mai mare decât în datele oficiale


Proceduri speciale pentru o înmormântare, St. Petersburg, 15 decembrie 2020

Agenția de statistică din Rusia a aratat că până în noiembrie a acestui an au murit cu 230.000 de persoane mai mult decât în 2019, o creștere atribuită coronavirusului. Rusia ar putea sări astfel pe locul al treilea în rândul țărilor în funcție de numărul de decese Covid, potrivit The New York Times.

După luni de întrebări despre adevărata amploare a pandemiei din Rusia și eficacitatea unui vaccin propriu, agenția de statistică din Moscova a anunțat noi cifre care indică faptul că numărul morților de Covid-19 este de peste trei ori mai mare după cum s-a raportat oficial.

De la începutul pandemiei la începutul acestui an, criza de sănătate publică a fost învăluită și, spun criticii, distorsionată de calculele politice, deoarece președintele Vladimir Putin și mass-media controlată de Kremlin s-au lăudat în repetate rânduri cu succesele rusești în combaterea virusului și păstrarea ratei mortalității relativ scăzută.

Noile date, publicate luni de agenția de statistică Rosstat, ar ridica Rusia de la opta la a treia țară într-un clasament în funcție de numărul de decese din cauza pandemiei.

Dar publicarea datelor a primit puțină acoperire în mass-media de stat și știrile au fost aglomerate de rapoarte optimiste înainte de o lungă sărbătoare națională cu ocazia Anului Nou. Televiziunea de stat s-a concentrat asupra a ceea ce a spus că este dorința țărilor străine, în special a Belarusului, de a folosi un vaccin dezvoltat în Rusia.

Guvernul, ignorând noile cifre de la agenția de statistică, a lăsat neschimbat numărul scăzut al deceselor Covid-19. Marți nu a existat niciun semn că noile numere ar crea un scandal în Rusia, așa cum ar fi de așteptat în multe țări, după o creștere bruscă de trei ori a numărului de morți.

Numărul oficial de decese, care subliniază decesele provocate de coronavirus, se bazează pe o definiție îngustă a persoanei care a murit din cauza virusului și a diferit frecvent de numărul real reflectat în cifrele emise de agenția de statistici.

Rusia a raportat peste 3 milioane de cazuri de infecție, devenind a patra țară cea mai afectată din lume, dar doar 55.827 de decese, mai puține decât în alte șapte țări. Un demograf de la o agenție guvernamentală care a pus la îndoială cifrele oficiale ale fatalității, respingându-le ca fiind mult prea mici, a fost concediat în timpul verii.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

Explozie la o navă civilă străină în portul Sulina
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:28 0:00
XS
SM
MD
LG