Șase magistrați, între care și interimarul de la Parchetul General, Bogdan Licu, au lipsit de la ședința Consiliului Superior al Magistraturii, convocată de președinta acestui for, Lia Savonea.
În numirea Adinei Florea ca șefă a Secției Speciale avizul CSM este consultativ, însă procedura de desemnare a acesteia în funcție nu permite trecerea peste votul magistraților din Consiliu.
Cei șase magistrați au trimis din nou o scrisoare Liei Savonea, în care solicită amânarea desemnării lui Florea ca șefă a Secției Speciale până după publicarea rapoartelor Comisiei de la Veneția a GRECO, în care este criticată această secție și se recomandă desființarea ei.
Cristina Tarcea, președinta Curții Supreme de Justiție, a declarat, după contramandarea ședinței, că „este nevoie de o discuție serioasă” privind activitatea Secției Sepeciale. Tarcea este unul dintre magistrații din vârful sistemului judiciar românesc care au avertizat în repetate rânduri că superparchetul înființat de PSD prin modificarea Legilor Justiției este brațul armat al politicienilor de la conducerea țării pentru intimidarea magistraților.
Ministrul Justiției, Ana Birchall, a cerut, tot luni dimineață, consens în privința desemnării șefului Secției Speciale. Ea a evitat să se pronunțe în privința oporunității existenței acestei structuri care nu este în subordinea procurorului general. Birchall, în schimb, a spus că sunt multe alte lucruri importante care trebuie discutate. Ea s-a referit la întâlnirile pe care le are programate în aceste zile cu experți ai Comisiei Europene în cadrul MCV - Mecanismul de Cooperare și Verificare care măsoară progresele României în asigurarea independenței Justiției.
Or, și Comisia Europeană a cerut, la finalul anului trecut, când a publicat raportul anual MCV, ca modificările aduse la Legile Justiției de PSD și ALDE, ca și cele de la Codurile penale, să fie abandonate. În același document, Secția Specială este criticată, fiind citate recomandările Comisiei de la Veneția.
Despre disponibilitatea actualei puteri de a desființa Secția Specială s-a exprimat, duminică seara, premierul Viorica Dăncilă, care a spus că nu v da nicio ordonanță de urgență pentru desființarea Secției Speciale. Dăncilă, care a devenit oficial și președinte al PSD, a mai spus că „există o obsesie pentru unii” în legătură cu Secția Specială de investigare a magistraților și că politic nu trebuie să mai intervină nimeni în activitatea acesteia.
Secția specială, aflată sub comanda lui Gheorghe Stan, a oprit apelul procurorilor în cazul lui Viorel Hrebenciuc și al lui Sebastian Ghiță, ambii, foști deputați PSD. De asemenea, Secția Specială a preluat de la DNA cinci dosare în care sunt implicați Sebastian Ghiță, iar unul în care este implicat și Victor Ponta (cel referitor la plata unei vizite edlectorale a lui Tony Blair). De asemenea, Secția Specială se implică și în dosarul Revoluției, la cererea lui Ion Iliescu, ca și în dosarul mineriadei, returnat de instanță la Parchetul General.
Facebook Forum