Linkuri accesibilitate

Numirea procurorului-șef european, pe agenda urgențelor premierului finlandez, care deține președinția Consiliului UE


Laura Codruța Kovesi, la întoarcerea, în primăvară, de la audierile din Parlamentul European, în urma cărora a fost declarată favorită a forului legislativ al UE pentru șefia EPPO.
Laura Codruța Kovesi, la întoarcerea, în primăvară, de la audierile din Parlamentul European, în urma cărora a fost declarată favorită a forului legislativ al UE pentru șefia EPPO.

Președinția finlandeză a Consiliului Uniunii Europene speră să găsească rapid o soluție pentru numirea unui procuror-șef european, a declarat, miercuri, la Strasbourg, prim-ministrul Finlandei, Antti Rinne, citată de Hotnews.

Premierul finlandez a fost întrebat de HotNews ce va face pentru deblocarea negocierilor dintre Parlamentul European și Consiliul UE pentru funcția de procuror-șef european.

„Azi dimineață am văzut o știre de presă cum că această chestiune legată de procurorul-șef european încă se negociază în COREPER (ambasadorii statelor membre, care reprezintă guvernele reunite în Consiliul UE). Și cred că azi vom afla răspunsul final din partea satatelor membre de a găsi o soluție. Eu am dat instrucțiuni ca obiectivul nostru să fie găsirea unei soluții la această situație cât mai repede posibil. Înțeleg destul de bine că sunt presiuni pentru găsirea unei soluții și sper că vom găsi o soluție rapid”, a spus premierul Finlandei.

O interpelare în Parlamentul European i-a fost adresată premierului Finlandei, pe aceeași temă, și de către eurodeputatul PNL Siegfried Mureșan. El a postat pe facebook intervenția în plenul PE.


La rândul său, președintele Parlamentului European, David Sassoli, a fost întrebat de HotNews dacă noul Parlament o susține în continuare pe Kovesi și dacă va fi nevoie de noi proceduri pentru o eventuală reconfirmare.

„Cât mă privește pe mine, rolul meu este să ofer toate garanțiile necesare pentru procedura aleasă de Parlament și ne vom strădui să fie cât mai transparentă posibil. Rolul meu este să garantez integritatea procesului”, a răspuns Sassoli.

Presa europeană este interesată de cursa pentru șefia EPPO.

Financial Times și Politico, două publicații influente în politica europeană, au anunțat în ultimele ore că Laura Codruța Kovesi va fi susținută de Franța în preluarea poziției de procuror-șef al Parchetului European.

Ambele publicații citează o declarație a lui Dacian Cioloș, liderul grupului Renew Europe, în care majoritar este partidul condus de președintele francez Emmanuel Macron, precum și surse oficiale de la Paris.

Declarația apare după ce presa de la București a preluat speculații ale jurnaliștilor francezi, potrivit cărora candidatul Hexagonului, Jean Francois Bohnert, finalist în cursa pentru EPPO (Parchetul European care va deveni funcțional în 2020) s-ar fi retras. Politico a publicat ieri declarația lui Bohnert, care a infirmat retragerea din competiție, în condițiile în care a fost intervievat pentru obținerea unui post important în Franța - șef al omologului DNA de la Paris.

Eventuala susținere a Franței coincide cu insistența Guvernului român de a se opune numirii Laurei Codruța Kovesi în înalta funcție europeană, exprimată prin vocea Vioricăi Dăncilă, care, într-un interviu în Guardian, a spus că este nevoie ca înainte de numirea lui Kovesi la Parchetul care va funcționa la Luxembourg, să se lămurească acuzațiile pe care i le aduce Secția Specială de investigare a magistraților.

Din relatările presei vesteuropene nu reiese dacă sprijinul Franței se referă strict la retragerea lui Jean Francois Bohnert din cursă sau dacă este vorba și despre schimbarea votului din cadrul Consiliului UE (unde sunt reprezentate guvernele din Uniune, prin ambasadori permanenți la Bruxelles).

Numirea procurorului-șef european s-a împotmolit înaintea campaniei electorale europene, când Consiliul UE (pe a cărui președinție a deținut-o România până în iunie) și-a păstrat susținerea acordată lui Bohnert, în urma unui vot de la începutul anului. Consiliul UE este una dintre cele două instituții care trebuie să se pronunțe în desemnarea șefului EPPO, alături de Parlamentul European. Această din urmă instituție a susținut-o pe Kovesi în toate etapele de luare a deciziei - în Comisia LIBE, în Comisia CONT și la nivelul coordonatorilor de grupuri politice din PE, unde fosta șefă a DNA a ieșit învingătoare din competiția cu Bohnert.

Deblocarea negocierilor între Consiliul UE și PE este așteptată după alegerile de la 26 mai, când s-a schimbat componența Parlamentului European, nu și cea a Consiliului UE.

România, prin vocea opoziției, USR+, prin influența pe care o are în grupul Renew Europe și apropierea Cioloș-Macron, ca și prin demersurile PNL pe lângă popularii europeni, cel mai mare grup politic PE, a pledat pentru menținerea în noua configurație a PE a susținerii față de Laura Codruța Kovesi.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG