Linkuri accesibilitate

CCR: Numirile directorilor interimari de la TVR și SRR sunt neconstituționale


Ramona Săseanu a fost numită director general interimar al TVR printr-o procedură neconstituțională, a stabilit CCR.
Ramona Săseanu a fost numită director general interimar al TVR printr-o procedură neconstituțională, a stabilit CCR.

Numirea directorilor generali interimari de la Societatea Române de Televiziune și de la Societatea Română de Radiodifuziune sunt neconstituționale, a decis, joi, 17 iunie, Curtea Constituțională a României (CCR).

Instituția a precizat într-un comunicat de presă că sesizarea privind constituționalitatea celor două numiri a venit de la PSD. E vorba de hotărârile Parlamentului României cu numerele 31 și 32 din 2021.

„Pentru pronunțarea acestor soluții, Curtea a constatat că cele două hotărâri ale Parlamentului au fost adoptate cu încălcarea principiului constituțional care consacră caracterul obligatoriu al respectării legilor, prevăzut de art.1 alin.(5) din Legea fundamentală”, a transmis Curtea Constituțională.

CCR a arătat că parlamentarii ar fi „nesocotit” prevederile art.19 și 20 din Legea nr.41/1994 privind organizarea şi funcţionarea Societăţii Române de Radiodifuziune şi Societăţii Române de Televiziune.

„Parlamentul a invocat aplicabilitatea art.21 alin.(1) și (3) din aceeași lege, fără a fi întrunită condiția din ipoteza normativă a acestui text legal, respectiv situația specială a situației tranzitorii dintre două legislaturi parlamentare, în care este permisă numirea unui director general interimar al Societății Române de Radiodifuziune, respectiv al Societății Române de Televiziune”, a transmis CCR.

Coaliția de guvernarea a decis, în mai, numirea în funcția de director general interimar al TVR a Ramonei Săseanu-Moroșanu, iar în funcția de director al radio-ului public a lui Liviu Popescu.

Parlamentul a revocat vechile Consilii de Administrație, dar nu a numit altele noi. Proiectul de lege privind organizarea TVR și SRR a fost depus de liderii grupurilor parlamentare din Coaliție, dar nu a avansat pe traseul legislativ. Europa Liberă a arătat cum se încearcă o nouă politizare a instituțiilor media de stat și nu o reformă în domeniu.

Decizia CCR ar putea grăbi Coaliția să adopte inițiativa legislativă și să numească noi Consilii de Administrație, dar și câte un director general la TVR și RRA, dar și un președinte al Consiliu de Administrație.

  • 16x9 Image

    Ionuț Benea

    A intrat în presă dintr-un pariu și a rămas aici din convingere. A debutat în jurnalism în 2008 și a trecut prin redacții locale sau naționale importante, precum Ziarul de Iași sau Adevărul. A fost implicat în mai multe proiecte editoriale independente coordonate de Freedom House și Centrul pentru Jurnalism Independent.

    S-a alăturat echipei în 2021 ca senior-correspondent, funcție pe care o ocupă și în prezent. Din iulie 2021 până în ianuarie 2023 a fost redactor-șef al Europei Libere România.

    Din ianuarie 2023 ocupă poziția de senior-correspondent.

XS
SM
MD
LG