Linkuri accesibilitate

O asistentă de la ATI care tratează pacienți Covid, prima persoană vaccinată în SUA


Sandra Lindsay, prima persoană vaccinată anti-Covid din SUA
Sandra Lindsay, prima persoană vaccinată anti-Covid din SUA

O asistentă medicală de la terapie intensivă a devenit prima persoană din Statele Unite care a primit noul vaccin Pfizer / BioNTech COVID-19.

Numărul de morți în SUA din cauza Covid-19 se apropie de 300.000.

Sandra Lindsay, care a tratat bolnavi pacienți cu COVID-19 luni de zile, a primit vaccinul la Centrul Medical Evreiesc Long Island din districtul Queens din New York, un epicentru al focarului COVID-19 din țară.

„Nu s-a simțit diferit față de administrarea oricărui alt vaccin”, a spus Lindsay.

„Mă simt plin de speranță astăzi, ușurat. Simt că vine vindecarea. Sper că acest lucru marchează începutul sfârșitului unui moment foarte dureros din istoria noastră. Vreau să insuflu încrederea publicului că vaccinul este sigur”, a spus guvernatorul New Yorkului Andrew Cuomo, citat de Reuters.

El a postat pe Twitter o poză cu Lindsay, purtând mască și privind cu fermitate în față, în timp ce un medic îi injecta vaccinul în braț. „Așa arată eroii”, a scris Cuomo.

La câteva minute după ce Lindsay a primit vaccinul, președintele Donald Trump a trimis un tweet: „Primul vaccin administrat. Felicitări SUA! Felicitări LUME! ”

Vaccinul, dezvoltat de Pfizer Inc și partenerul german BioNTech SE, a câștigat autorizație de utilizare de urgență de la autoritățile de reglementare federale, după ce s-a constatat că este 95% eficient în prevenirea bolilor într-un studiu clinic amplu.

Primele 2,9 milioane de doze au început să fie expediate duminică în centrele de distribuție din întreaga țară, la doar 11 luni după primul caz de Covid din SUA.

Luni, Statele Unite au înregistrat peste 16 milioane de cazuri COVID-19 și se apropiau de 300.000 de decese cauzate de virus.

„A fost o dimineață incredibilă. Este un moment istoric ", a declarat dr. Leonardo Seoane, luni, într-o transmisiune live după ce a devenit unul dintre primii locuitori din Louisiana care a primit vaccinul la Centrul Medical Ochsner din New Orleans, unde a condus unele dintre studiile clinice pentru vaccinul Pfizer.

Primele transporturi americane de vaccin anti-Covid au plecat duminică de la sediul Pfizer din Kalamazoo, Michigan, ambalate în camioane cu gheață uscată pentru a menține temperatura necesară de minus 70 Celsius (-94 Fahrenheit). Acestea au fost transportate de avioanele UPS și FedEx care așteptau pe aeroporturile din Lansing și Grand Rapids, într-un demers național de imunizare de o complexitate fără precedent.

Avioanele au livrat vaccinurile către huburile de încărcare UPS și FedEx din Louisville și Memphis, de unde au fost încărcate în avioane și camioane pentru a fi trimise în primele 145 din cele 636 de zone de distribuție a vaccinului din întreaga țară. Al doilea și al treilea val de transport urmau să plece marți și miercuri către restul destinațiilor.

„Aceasta este cea mai dificilă lansare a vaccinului din istorie”, a declarat luni chirurgul american Jerome Adams pentru Fox News.

Angajații din domeniul sănătății și rezidenții vârstnici ai caselor de îngrijire vor fi primii care vor primi vaccinul administrat în două doze, la distanță de trei săptămâni. Urmează lucrătorii din sectoarele esențiale și persoanele în vârstă.

Doctorul Anthony Fauci, primul în topul experților în boli infecțioase din SUA, a declarat luni pentru MSNBC că americanii care nu prezintă fără factori de risc ridicat ar putea aștepta vaccinarea „până la sfârșitul lunii martie, începutul lunii aprilie”.

Oficialii din domeniul sănătății au avertizat că purtarea măștii și distanțarea socială vor fi în continuare necesare pentru câteva luni de-acum încolo, pentru a ține sub control răspândirea virusului.

Moncef Slaoui, consilier al Operațiunii Warp Speed din SUA, a declarat că Statele Unite speră să aibă aproximativ 40 de milioane de doze de vaccin - suficient pentru 20 de milioane de persoane - distribuite până la sfârșitul acestei luni.

Acest lucru ar include atât vaccinuri de la Pfizer, cât și de la Moderna Inc. Vineri, Moderna a anunțat că a încheiat un acord cu guvernul SUA pentru livrarea a 100 de milioane de doze suplimentare în al doilea trimestru.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG