Linkuri accesibilitate

O companie chineză a furat datele personale a peste 2 milioane de persoane


O anchetă The Guardian arată că o companie de tehnologie din China, Zhenhua Data, spiona 2,4 milioane de oameni, de la oameni simpli la membrii familiei regale britanice.

Baza de date uriașă a fost recuperată de o firmă din Australia. Pe lista persoanelor spionate se aflau celebrități, dar și membrii familiei regale și premierul din Marea Britanie.

Erau colectate în special datele personale ale celor spionați, bazate în primul rând pe informaţii publice precum cele de pe reţelele de socializare.

Ancheta arată că firma de consultanţă cibernetică Internet 2.0 din Australia a reuşit să recupereze 10% din date. Reprezentanţii Zhenhua Data au negat informații publicate.

„Toate datele noastre sunt cele publice de pe internet. Nu le colectăm. Nu există o astfel de bază de date. Suntem o companie privată. Clienţii noştri sunt organizaţii de cercetare şi afaceri", a spus Sun, şefa companiei chineze.

Americanul Christopher Balding este cel care a pus mâna pe informaţie şi a trimis-o mai departe către Internet 2.0. A urmat o investigaţie de 18 luni care a confirmat informaţia. Balding spune că este o dovadă a autoritarismului Partidului Comunist din China şi a spionajului acestuia. Baza de date nu este însă doar o colecţie de informaţii.

„A fost alcătuită din nenumărate surse şi este extrem de complexă folosind limbaj avansat, ţintire şi clasificare. De la politicieni la crimă organizată, la tehnologie şi academicieni", a explicat Christopher Balding.

În baza de date a firmei chineze apar profilurile unor personalităţi din SUA, Canada, Marea Britanie, India şi Japonia, potrivit The Telegraph.

Dezvăluirea presei occidentale vine exact în momentul în care companiile de tehnologie din China, mai ales Huawei, sunt suspectate că furnizează autorităţilor chineze datele strânse în statele occidentale în care au operaţiuni. Tocmai de aceea, accesul Huawei şi al altor companii chineze de software şi hardware la construirea reţelelor 5G a fost limitat în multe state NATO.

XS
SM
MD
LG