Linkuri accesibilitate

O cunoscută jurnalistă rusă de la Novaia Gazeta şi un avocat au fost bătuți cu brutalitate în Cecenia


Jurnalista Elena Milașina, de la Novaia Gazeta, a fost atacată cu brutalitate în Cecenia.
Jurnalista Elena Milașina, de la Novaia Gazeta, a fost atacată cu brutalitate în Cecenia.

O jurnalistă rusă de investigație cunoscută și un avocat au fost bătuți brutal de bărbați înarmați în timpul unei călătorii în Cecenia, transmite RFE/RL. Ei veniseră ca să asiste la un proces intentat mamei a trei opozanți politici din Cecenia. Cei doi se află la un spital din Groznîi.

Jurnalista Elena Milașina și avocatul Aleksandr Nemov au suferit multiple răni, a raportat grupul pentru drepturile omului Team Against Torture. Atacatorii au ras-o în cap pe Milașina, i-au rupt mai multe degete și i-au turnat în cap vopsea verde.

"Degetele Milașinei au fost rupte și uneori își pierde cunoștința. Are vânătăi pe tot corpul", a anunțat grupul pe rețelele de socializare, adăugând că avocatul Aleksandr Nemov a fost înjunghiat în picior.

În timp ce erau bătuți, li s-a spus: "Ați fost avertizați. Plecați de aici și nu scrieți nimic."

Elena Milașina este la un spital din Groznîi după ce a fost atacată de persoane mascate. Incidentul violent subliniază încălcările drepturilor omului în regiune.
Elena Milașina este la un spital din Groznîi după ce a fost atacată de persoane mascate. Incidentul violent subliniază încălcările drepturilor omului în regiune.

Milashina și Nemov călătoreau în Cecenia pentru a asista la pronunțarea sentinței în cazul Zaremei Musaieva, mama a trei activiști ai opoziției cecene. Aceștia au fugit din țară invocând hărțuirea din partea autorităților după ce l-au criticat pe liderul cecen, Ramzan Kadîrov.

Ramzan Kadîrov, alți oficiali ceceni, dar și un membru al parlamentului rus au promis public că îi vor ucide toți membrii familiei de activiști pe care i-a numit "teroriști".

Musaieva a fost judecat pentru fraudă și agresarea unui ofițer de aplicare a legii, acuzații despre care criticii spun că sunt motivate politic.

Elena Milașina și Aleksandr Nemovau fost atacați în timp ce se îndreptau de la aeroport spre capitala Groznîi, au declarat grupurile pentru drepturile omului, adăugând că echipamentele și documentele pe care le aveau au fost distruse.

Grupurile ruse și internaționale pentru drepturile omului l-au acuzat de ani de zile pe Ramzan Kadîrov că permite abuzuri grave ale drepturilor omului, inclusiv răpiri, tortură, execuții și persecutarea comunității LGBT.

Criticii Kremlinului spun că Vladimir Putin a închis ochii la abuzuri pentru că se bazează pe fostul comandant rebel pentru a controla sentimentul separatist și violența din Cecenia.

Kremlinul a transmis că președintele Rusiei, Vladimir Putin, va fi informat despre acest caz despre care a spus că „are nevoie de un răspuns energic”.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG