Linkuri accesibilitate

O echipă de medici pleacă în Republica Moldova pentru a oferi sprijin


Ambulanța aduce un pacient de coronavirus în Chișinău

O echipă formată din 42 de medici și asistenți medicali din cadrul Ministerului Apărării Naționale și Ministerului Sănătății pleacă în Republica Moldova joi, 30 aprilie, pentru a completa echipele medicale din țara vecină în lupta împotriva pandemiei de COVID-19.

Deplasarea către localitățile Chișinău, Cahul și Bălți va fi realizată cu mijloace de transport ale Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU) și Comandamentului Logistic Întrunit din cadrul MApN.

Medicii și asistenții medicali cu specializări în Anestezie și Terapie Intensivă, Pneumologie, Medicină de Urgență și Medicină Internă vor desfășura, timp de 15 zile, activități de acordare a asistenței medicale și îngrijire a pacienților diagnosticați cu COVID-19, precum și misiuni de instruire a personalului medical din unități sanitare din Bălți, Chișinău și Cahul. Echipamentele de protecție pentru echipa medicală - combinezoane, măști, mănuși și viziere - vor fi asigurate de IGSU pe întreaga durată a misiunii. Totodată, legătura cu autoritățile responsabile din Republica Moldova și asigurarea logistică vor fi realizate de doi ofițeri din cadrul IGSU.

Pentru buna desfășurare a activităților, Ministerul Apărării Naționale contribuie cu 10 sisteme de izolare și transport al personalului contaminat cu agenți biologici, echipamente care vor fi donate, la finalul misiunii, Republicii Moldova. Izoletele, de concepție și producție românească, dezvoltate de cercetătorii militari împreună cu medicii militari, îndeplinesc standardele de securitate pentru prevenirea riscurilor de contaminare în zona de izolare și pe traseul de transport al persoanei infectate.

Medicii, din mai multe orașe ale țării, s-au reuni la Iași, unde a avut loc o ceremonie în prezența premierului României, Ludovic Orban, ministrului apărării naționale, Nicolae-Ionel Ciucă, ministrului afacerilor externe, Bogdan Aurescu, și șefului Departamentului pentru Situații de Urgență, dr. Raed Arafat.

Cu această ocazie, premierul Orban a transmis că în ședința de guvern va fi aprobat și un ajutor financiar pe care România îl va acorda Republicii Moldova.

Astăzi, în cadrul şedinţei de Guvern, vom adopta o hotărâre de Guvern prin care vom aloca o sumă importantă, o donaţie făcută către Republica Moldova, materiale, echipamente, medicamente, substanţe necesare în bătălia anti COVID. Va fi vorba de 500 de mii de măşti FFP 2 şi FFP 3, 50 de mii de combinezoane, medicamente Plaquenil şi Kaletra, necesare pentru tratamentul pacienţilor de COVID", a transmis Ludovic Orban, la Iași.

Acțiunea face parte din ansamblul măsurilor de sprijin întreprinse de România în cadrul Parteneriatului Strategic pentru integrarea europeană a Republicii Moldova.

Citește și:

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

200 de răniți într-o explozie puternică în regiunea Nagorno Karabah
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:33 0:00
XS
SM
MD
LG