Linkuri accesibilitate

O grupare rusă care promovează supremația albă, considerată teroristă de SUA


Unul din membrii grupării în timpul unui antrenament la baza din St. Petersburg

Statele Unite au desemnat gruparea ultranaționalistă Mișcarea Imperialistă Rusă (RIM), alături de cei trei lideri, drept teroriști, marcând prima decizie prin care clasificarea se aplică unei organizații care militează pentru supremația albă.

Ambasadorul Nathan Sales, coordonatorul luptei contra-terorism din Departamentul de Stat, a descris mișcarea drept una „fără precedent" într-o afirmație în care i-a acuzat pe membrii grupării că au „sânge inocent pe mâini".

„RIM este o grupare teroristă care oferă antrenament paramilitar pentru neonaziști și militanți pentru supremația albă și joacă un rol proeminent în încercarea de a ralia europeni și americani într-o luptă comună împotriva acelora pe care îi percep ca inamici", a afirmat ambasadorul Sales.

Mișcarea se autodefinește ca fiind „o organizație rusă ortodoxă național-patriotică și monarhistă" care dorește să restabilească o monarhie autocrată în Rusia și vrea declararea statului mono-etnic centrat pe ceea ce descriu a fi ramuri ale poporului rus - rușii, belarușii și ucrainenii.

Organizația are trei filiale în St. Petersburg, Moscova și Nijni Novgorod, iar aripa militară (Legiunea Imperialistă) oferă antrenamente pentru luptă corp la corp, artele marțiale și antrenamente tactice.

Ambasadorul Nathan Sales a arătat că gruparea a fost implicată într-o serie de atacuri cu bombă în care au fost vizați solicitanții de azil din Suedia în perioada 2016-2017. Procurorii au inculpat trei bărbați acuzați că au complotat privind atacurile și au călătorit în St. Petersburg pentru a fi pregătiți militar de grupare, conform The New York Times.

Procurorul care cercetat cazul a acuzat RIM că i-a radicalizat și le-a oferit antrenamente care au făcut posibile atacurile", a arătat Sales.

Ambasadorul a asigurat că lupta împotriva „ terorismului supremației albe" va continua și a afirmat că administrația Trump va folosi „instrumente de contra-terorism în această luptă.

Decizia marchează o premieră în aplicarea acestei desemnări unei grupări externe care militează pentru supremația albă și vine după ce președintele Trump a semnat un ordin executiv în septembrie 2019 privind combaterea terorismului care permite aplicarea măsurilor împotriva grupărilor care antrenează teroriști.

Cu denumirea aplicată, Trezoreria americană a anunțat că a adăugat gruparea și cei trei lideri pe lista specială care permite blocarea tuturor bunurilor pe care le dețin în Statele Unite.

Deși gruparea nu este una considerată a fi sprijinită de Kremlin, a recrutat deschis luptători pentru milițiile pro-ruse care luptau în estul Ucrainei.

Forțele ucrainene resping atacurile rusești „nelimitate" pe frontul din Donețk
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:36 0:00
XS
SM
MD
LG