Linkuri accesibilitate

„O vreau pe mama!” O fetiță de cinci ani și-a pierdut părinții și fratele, uciși de ruși


Oleh Konchakovski (stânga), sotia sa, Tetyana și băiatul lor, Mykyta Bobrov (dreapta) au murit în mașina atacată de ruși, lângă Kiev, la finalul lunii februarie.
Oleh Konchakovski (stânga), sotia sa, Tetyana și băiatul lor, Mykyta Bobrov (dreapta) au murit în mașina atacată de ruși, lângă Kiev, la finalul lunii februarie.

Anastasia Konchakovska, în vârstă de cinci ani, vrea să fie ținută în brațe de mama ei. Ea este în curs de recuperare după o intervenție chirurgicală dificilă: un fragment dintr-un glonț i-a atins craniul. Fetița rostește un cuvânt în mod repetat: „mama”.

Tetyana Konchakovska a fost ucisă împreună cu soțul și fiul ei, pe 28 februarie, când mașina lor a fost atacată de trupele rusești în afara capitalei ucrainene, Kiev, potrivit Anastasiei Mizetskaya, o rudă care locuiește în Statele Unite.

Anastasia Konchakovska a supraviețuit atacului, la fel ca și bunica ei, Vasylyna Moshchenko. Recuperarea fizică și emoțională este dificilă, iar fetița poate rămâne cu probleme permanente la ochiul drept.

Bunica nu i-a spus că părinții și fratele ei vitreg sunt morți.

Konchakovska este unul dintre miile de copii ucraineni care suferă de traume incomensurabile ca urmare a deciziei președintelui rus Vladimir Putin de a invada Ucraina și a modului de acțiune al armatei rusești împotriva civililor ucraineni.

Mii de civili au fost uciși de când Rusia a lansat ofensiva pe scară largă pe 24 februarie. Cifrele exacte ale victimelor nu sunt cunoscute, iar numărul copiilor care au pierdut unul sau ambii părinți este și el necunoscut.

Decizie fatidică

Mizetskaya, care se află în Statele Unite, a luat legătura frecvent cu familia ei după ce a început invazia, schimbând mesaje cu Tetyana Konchakovska. Ultimele mesaje au fost cu o zi înainte de moartea celor trei. Mizetskaya a înregistrat și conversația telefonică cu Moșcenko despre detaliile atacului.

La fel ca multe alte familii, Tetyana a fugit de la Kiev în suburbii în ziua în care Rusia a invadat Ucraina, crezând că este mai sigur acolo decât să rămână în Capitală, a spus Mizetskaya.

Decizia părea să aibă logică: Rusia părea să aibă ca țintă ocuparea Kievului în încercarea de a impune un guvern loial Moscovei, lovind orașul cu rachete.

Tatăl Anastasiei, Oleh Konchakovskiy, șofer la o companie de livrare de alimente, și-a pus familia în duba albă pe care o folosea la serviciu și i-a condus la casa fratelui Tetyanei, Pavlo, la aproape 40 de km nord-vest de Kiev.

Cu toate acestea, soldații ruși care au ajuns în Ucraina din Belarus au înaintat spre Kiev prin acele suburbii din nord-vest.

Tetyana Konchakovska i-a spus lui Mizetskaya pe 26 februarie că în zonă au fost „împușcături, periodic”. A doua zi, ea i-a scris lui Mizetskaya să-i spună că au fost „multe bombardamente în apropierea noastră”.

Suburbia lui Pavlo se află la 20 de kilometri de Bucea, un orășel din jurul Kievului. Locuitorii care au supraviețuit au relatat despre îngrozitoarele abuzuri ale Rusiei. Soldații ruși au fost acuzați de crime de război, inclusiv executarea civililor, în timpul ocupației din zonă.

Înspăimântați și locuind în casa fratelui ei, care era fără curent și apă curentă, Tetyana Konchakovska și soțul ei au decis să se întoarcă la Kiev cu copiii lor, împotriva dorinței rudelor lor. Bunica a ales să li se alăture.

Rușii i-au împușcat

Pe drumul de întoarcere spre Kiev, cu puțin înainte de prânz, pe 28 februarie, trupele ruse, ascunse în pădurea care era de-a lungul drumului, au deschis focul asupra mașinii, i-a povestit Moșcenko lui Mizetskaya.

Tetyana, Oleh și Mykyta Bobrov, în vârstă de 18 ani, fratele vitreg al Anastasiei, au fost uciși pe loc, a spus ea.

Trupele ruse i-au spus bunicii că se temeau că microbuzul conține membri ai Forțelor de Apărare Teritorială.

„‘Voi, ucrainenii, conduceți mașinile voastre cu arme automate. [Sunteți] ca niște oameni obișnuiți, [dar] trageți în noi’”, a spus Moșcenko, citând dintr-un soldat rus, în apelul ei înregistrat cu Mizetskaya.

Alte mașini au fost prinse în ambuscadă pe același drum, mulți civili fiind omorâți.

Furgoneta lui Oleh Konchakovski, pe care se vedeau urmele gloanțelor, a fost lăsată pe marginea drumului, cu două cadavre înăuntru. Ea a fost filmată de jurnalistul Dmytro Komarov pe 5 aprilie, la câteva zile după ce trupele ruse au fost împinse din regiunea Kiev de către forțele ucrainene.

Mizetskaya a spus că cadavrele aparțineau lui Tetyana și Mykyta. Cadavrul lui Oleh a fost îndepărtat și nu se știe unde se află. Familia lui continuă căutările.

La scurt timp după ambuscadă, un ofițer rus i-a dus pe Moșcenko și pe Anastasia, care era rănită, la baza aeriană de la Hostomel, aflată sub controlul forțelelor ruse, și au fost transportate cu elicopterul în Belarus pentru operație, a spus Moschenko.

Doctorii din Belarus au scos glonțul din craniul fetei două zile mai târziu. Cu ajutorul Ambasadei Ucrainei în Belarus, ea a fost transferată în Germania, unde a fost efectuată o a doua operație de îndepărtare a fragmentelor din ochi.

Anastasia se recuperează în Germania, se plimbă cu bicicleta, se uită la desene animate și se joacă, încă neștiind ce s-a întâmplat în acea zi din februarie.

Material realizat de Meir Itkin și Todd Prince.

XS
SM
MD
LG