Linkuri accesibilitate

SmartJob | „România e pe drumul Ungariei. Mă îngrijorează tendința iliberală”, spune Oana Marinescu, fost purtător de cuvânt al Guvernului


SmartJob | Oana Marinescu, despre tendințele iliberale din România
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:38:13 0:00

SmartJob | Oana Marinescu, despre tendințele iliberale din România

Oana Marinescu, consultantă în comunicare strategică, spune la SmartJob că politicienii care conduc România nu au cultură democratică și respect pentru democrație. Percepția lor este una autoritaristă: sunt la putere, statul e al meu, societatea e la dispoziția mea, crede aceasta.

„Nu cred că este în școala românească o clasă plină de repetenți. Ei bine, clasa politică e plină de repetenți. Unul nu văd să treacă de nota 5”, susține Oana Marinescu.

Fosta purtătoare de cuvânt a Guvernului, în cabinetul condus de Călin Popescu Tăriceanu, spune că, în acest context, în care „există un foarte mare grad de insatisfacție, nesiguranță, frică și când societatea se simte abuzată de cei care sunt la putere”, apar soluțiile extreme, adică partidele naționaliste.

„Este un vot emoțional, pe emoție negativă, de frică, de furie. După ce acel agresor ajunge la putere, agresatul ești tu, cel care l-ai votat. Ținta nu mai este partidul la putere, ținta este oricine îl contestă”, susține Oana Marinescu.

Despre comunicare și școală

Cum comunicăm în prezent?

„Eu cred că nu mai știm să comunicăm. Se pune mare accent pe viteză, pe nivelul de zgomot. De aici apar excesele, stridențele, nu te mai gândești înainte să spui ceva, vrei doar să te auzi repede. Nu ne mai alegem cu atenție cuvintele și nu ținem cont de faptul că vorbim cu oameni și vorbim despre oameni. Asistăm la un fel de dezumanizare. Imediat este o polarizare, imediat suntem pe poziții de luptă”, explică aceasta.

Oana Marinescu vorbește despre moștenirea abuzului din perioada comunistă, pe care continuăm să o dăm mai departe copiilor noștri.

„Suntem o societate profund abuzată. Un abuz de ordin istoric. Pe vremea dictaturii, cetățeanul trebuia să se supună. Asta se întâmplă și acum, din păcate, deși nu mai suntem într-un context de dictatură, dar ducem mai departe obișnuințe, percepții, obiceiuri care sunt încă inconștiente în mulți dintre noi.”

La abuzul comunist se adaugă, spune Oana Marinescu, abuzul la nivel familial, bătaia folosită ca educație, iar copiii, la rândul lor, vor deveni agresori sau vor fi victimele agresorilor: „Profesorii contribuie și ei într-o bună măsură la această perpetuare a abuzului. Acei profesori care folosesc epitete negative la adresa copiilor, iar elevilor începe să nu le mai placă școala, se înfurie și se blochează”.

Despre iliberalism în România

Oana Marinescu se declară îngrijorată de tendința iliberală din societatea românească.

„Sunt tot soiul de mici piese care se adună și este ca un puzzle care se construiește. Este clar că politicienii au o fascinație pentru măsurile dure, de control asupra societății, pe care Orban le-a pus în practică și pe care Putin le pune în practică.”

Ce nu conștientizează cetățenii, crede aceasta, este că la ei este puterea, în ciuda mesajelor cum că nu au nicio forță.

„Propria lor emoție este de neputință, îi mai aud și pe cei din jur: «Băi, n-ai ce să faci cu ăștia, nu poți!» Nu. Exact în clipa în care începi să gândești asta despre tine exact atunci le dai satisfacție.”

Și ce-ar putea face oamenii? Revolte punctuale pe rețele de socializare, în termeni decenți, mici contribuții la structurile de presă independentă, susține aceasta.

„Principalul pericol este să ne pierdem libertatea. Uitați-vă ce se întâmplă în Ungaria, acela este modelul, noi pe drumul acesta suntem. E nevoie să începem să facem lucruri care au sens, care aduc valoare, să construim ceva împreună în comunitate.”

Oana Marinescu și operația pe creier

Oana Marinescu a fost operată de o tumoră pe creier, un meningiom, despre care povestește la SmartJob că a tot crescut într-un interval de 15 ani. A ales să meargă într-un spital privat, de frică.

„Doar atât am putut să-mi reprezint, cum îmi deschid craniul și zic: dacă intră o bacterie din aia nosocomială, ce se întâmplă după aia cu mine?”

A trebuit să reînvețe să scrie, să citească.

„Mă tot duceam la medici și le spuneam: am o stare de oboseală, sunt foarte obosită. Toți îmi spuneau: muncește mai puțin. Se spune că nu doare creierul. Mă durea tot corpul, creierul striga în felul acesta că este sub presiunea unei tumori care creștea”, mărturisește Oana.

Cum se vede viața după o operație pe creier și de ce n-a plecat din țară?

„Sunt mult mai centrată în interiorul meu, depind mult mai puțin de exterior și, până să plec din țară, am plecat în mine însămi. Am o emoție negativă, ok, dar, nu vreau să stau în ea. Da, m-apucă furia în legătură cu ce se întâmplă în România. Dar, nu vreau să fiu un om furios, nu vreau să fiu un om frustrat, nu vreau să rămân blocată într-o definiție de sine de incapacitate. Aleg să fac ceva și să intru în proiecte în care cred.”

Oana Marinescu este în prezent consultantă în comunicare strategică și fondatoare OMA Vision, companie de consultanță pentru afaceri și management.

  • 16x9 Image

    Adriana Nedelea

    Adriana Nedelea este jurnalistă și trainer dicție. Lucrează în presă de aproape 18 ani. Numai în televiziune are o experiență de peste 12 ani, în redacțiile Digi24 și Realitatea TV. În prezent, colaborează cu Europa Liberă România pentru realizarea de interviuri pe teme de actualitate. 

    A absolvit masterul Terapia logopedică în procesele de comunicare, Facultatea de Psihologie, Universitatea București. Este licențiată în Jurnalism și Științele Comunicării.

XS
SM
MD
LG