Linkuri accesibilitate

Oficiali americani avertizează că TikTok ar putea fi folosit pentru a influența alegerile


Un grup de senatori republicani a cerut marți administrației Trump să determine pericolul pe care îl reprezintă platforma chineză TikTok, avertizând că ar putea fi folosită de China pentru a influența alegerile, conform Reuters.

Într-o scrisoare semnată marți de mai mulți senatori influenți precum Marco Rubio sau Tom Cotton, republicanii arată TikTok a cenzurat mai multe materiale considerate sensibile, inclusiv un video care vorbește despre felul în care China tratează minoritatea uigură, precum și de tentativele Beijingului de a manipula discuțiile politice de pe aplicația de socializare.

„Suntem foarte îngrijorați că (Partidul Comunist Chinez) ar putea să se folosească de control asupra TikTok pentru distorsiona sau manipula conversațiile (politice) pentru răspândi discordie între americani și pentru a obține rezultatele politice preferate", se arată în scrisoarea republicanilor înaintată către mai multe instituții importante cu rol de decizie.

Un purtător de cuvânt pentru TikTok a arătat că deși compania nu are ca activitate știrile politice a investit proactiv pentru a își securiza aplicația și a învățat din experiențele altor rețele în timpul alegerilor.

„TikTok are o politică strictă împotriva dezinformării și nu acceptăm reclame politice", a afirmat reprezentatul platformei, adăugând că moderarea postărilor se face de către echipa din California și „nu este influențată de niciun guvern străin".

Senatorii cer ca autoritățile americane să determine dacă Beijingul poate amplifica anumite viziuni politice și să conducă operațiuni de influență prin intermediul aplicației extrem de populare în rândul tinerilor.

TikTok, care este deţinut de start-up-ul ByteDance din Beijing, a fost deseori criticat de politicienii americani care acuză faptul că aplicaţia este o ameninţare la securitatea naţională, din cauza legăturilor sale cu China. Aceştia au susţinut că aplicaţia ar putea fi obligată să coopereze cu Partidul Comunist.

Totuşi, TikTok a explicat că operează independent de ByteDance şi că datele colectate sunt stocate în afara Chinei, aşadar aceastea nu sunt supuse legilor de la Beijing. De exemplu, datele utilizatorilor americani sunt stocate în SUA, iar o copie de rezervă este în Singapore.

Platforma, care le permite utilizatorilor să înregistreze clipuri video scurte, a explodat din punct de vedere al popularităţii în toată lumea. A devenit prima aplicaţie de social media chinezească care a dobândit o asemenea recunoaştere în afara Asiei, cu 315 milioane de descărcări în primele 3 luni ale anului, depăşind orice alt record stabilit anterior, potrivit companiei de analiză Sensor Tower.

XS
SM
MD
LG