Linkuri accesibilitate

Oficiali americani confirmă prezența lui Plahotniuc în SUA și încep extrădarea


Vladimir Plahotniuc a controlat din umbră scena politică de la Chișinău
Vladimir Plahotniuc a controlat din umbră scena politică de la Chișinău

Mai mulți oficiali americani au afirmat că Vladimir Plahotniuc, puternicul oligarh moldovean acuzat de furtul miliardului din băncile locale, se află în Statele Unite în ciuda interdicției impuse la începutul anului.

Oficialii au confirmat informațiile publicate Europa Liberă privind prezența lui Plahotniuc în SUA și au arătat că sunt gata să îl deporteze.

Confirmarea ridică întrebări suplimentare privind circumstanțele în care a ajuns în Statele Unite și suspendarea vizei, în particular, măsura impusă de americani, la începutul anului, asupra lui Plahotniuc și a familiei sale.

„Înțelegem că Vladimir Plahotniuc se află în Statele Unite, dar se află în proceduri administrative de înlăturare", a transmis, joi, Ambasada Statelor Unite la Chișinău.

„Aceste proceduri, printre care căi admise de control judiciar, de multe ori pot lua mult timp", mai transmis oficialii.

Ambasada și Departamentul de Stat de la Chișinău au refuzat să ofere detalii suplimentare, precum momentul în care a ajuns în Statele Unite sau când acesta ar putea fi deportat, dar și dacă se află în custodia forțelor de ordine.

O persoană care cunoaște situația a declarat, pentru Europa Liberă, că Plahotniuc a intrat în Statele Unite înainte de ridicarea vizei, dar nu este clar ce tipă de viză a folosit pentru a intra inițial în țară.

În momentul anunțării măsurilor impuse pe numele lui Plahotniuc și a familiei sale, secretarul de stat Mike Pompeo a subliniat „acțiunile de corupție" ale oligarhului.

„Acțiunile de corupție ale lui Vladimir Plahotniuc au subminat statul de drept și au compromis grav independența instituțiilor democratice din Republica Moldova. Statele Unite stă alături de Moldova în lupta împotriva corupției", scria Mike Pompeo pe Twitter în 13 ianuarie.

După ce a controlat pentru mult timp puterea din umbră, Vladimir Plahotniuc a părăsit Republica Moldova în iunie 2019 după ce a fost înlăturat de Parlament ca urmare a unei schimbări guvernamentale mediată de Rusia, Statele Unite și partenerii europeni.

XS
SM
MD
LG