Linkuri accesibilitate

Prima vizită externă a noului cancelar german


În prima lui vizită externă, noul cancelar german s-a întâlnit cu Emmanuel Macron, președintele Franței.
În prima lui vizită externă, noul cancelar german s-a întâlnit cu Emmanuel Macron, președintele Franței.

Noul cancelar al Germaniei, Olaf Scholz, a efectuat astăzi prima sa vizită oficială în străinătate. În cea de a doua zi de mandat, acesta se va întâlni atât cu președintele Franței, Emmanuel Macron, cât și cu președinții instituțiilor europene și liderul NATO.

Cancelarul Germaniei a fost întâmpinat la Palatul Elysee de către președintele Franței pentru prima lor întâlnire oficială de la preluarea mandatului de către social-democratul Olaf Scholz.

Subiectele principale abordate de către cei doi lideri au inclus situația de la granița Rusiei cu Ucraina, relațiile cu China, dar și cooperarea UE în materie de apărare. Franța este unul dintre cei mai vocali susținători ai dezvoltării unei forţe de apărare europene, independente de SUA.

Germania își propune să elimine complet reactoarele nucleare din țară.
Germania își propune să elimine complet reactoarele nucleare din țară.

Cei doi au încercat însă să minimizeze aparentele diferențe de opinie în privința strategiei de combatere a schimbărilor climatice. Franța este un susținător puternic al energiei atomice ca sursă ecologică, pe când Germania își propune să elimine complet reactoarele nucleare din țară.

Potrivit Reuters, întrebat despre diferența de opinii, noul cancelar german a declarat că “Fiecare țară are propria strategie de combatere a schimbărilor climatice. Ceea ce ne unește este că recunoaștem această responsabilitate”.

Deutsche Welle notează că, pe lângă nenumăratele subiecte care necesită atenția lor, întâlnirea este văzută și ca o oportunitate pentru cei doi lideri de a se cunoaște mai bine.

“În ultimii patru ani am lucrat cu Angela Merkel pe toate aceste subiecte. Știu că vom continua împreună această colaborare strânsă, dragă Olaf”, a declarat președintele Franței, Emmanuel Macron.

Vizita vine în contextul în care Franța se pregătește să preia președenția rotativă a Consiliului Uniunii Europene, iar președintele Macron propune o abordare care să creeze “o Europă puternică în lume, pe deplin suverană și responsabilă de propriul destin”.

Noul ministru de externe german, Annalena Baerbock a participat ieri la o vizită oficială în Franța.
Noul ministru de externe german, Annalena Baerbock a participat ieri la o vizită oficială în Franța.

Noul ministru de Externe german, Annalena Baerbock, s-a întâlnit ieri cu omologul ei de la Paris. În urma acestei întâlniri, Baerbock a declarat că “Europa va fi principala direcție a politicii externe a Germaniei. În acest sens, Europa are nevoie de un impuls puternic din partea Germaniei și Franței”.

Alegerea Franței ca primă destinație este una semnificativă, ea a fost și alegerea foștilor cancelari germani Angela Merkel, Gerhard Schröder, Helmut Kohl și Helmut Schmidt ca prima vizită externă din mandatele lor, relațiile Franco-Germane fiind la baza Uniunii Europene.

Noul cancelar german urmează să ajungă astăzi și la Bruxelles, unde se va întâlni cu președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, președintele Consiliului European, Charles Michel, iar în cele din urmă se va întâlni cu Jens Stoltenberg, secretarul general NATO.

Articol realizat de Anna Barabaș, stagiar al Europei Libere.

XS
SM
MD
LG