Linkuri accesibilitate

Cancelarul Scholz: Vom apăra fiecare centimetru pătrat al teritoriului NATO


Cancelarul german Olaf Scholz spune că amenințările din partea Rusiei vor continua.
Cancelarul german Olaf Scholz spune că amenințările din partea Rusiei vor continua.

Cancelarul german Olaf Scholz a declarat că ar trebui să fie clar pentru Moscova că NATO va fi pregătită să se apere dacă va fi necesar. La Forumul Economic al Germaniei de Est, la care a participat și premierul lituanian Ingrida Simonyte, Scholz a declarat că Germania a promovat activ prezența NATO în țările baltice, aflate în vecinătatea Rusiei, scrie RFE/RL.

„Pentru că amenințarea din partea Rusiei va continua, noi și alți aliați am decis anul trecut să desfășurăm unități suplimentare în statele baltice și să staționăm permanent acolo o întreagă brigadă în viitor”, a subliniat cancelarul german.

Oficialul german a adăugat că diplomația poate reuși doar dintr-o poziție de forță. Prin urmare, potrivit lui Scholz, este extrem de important ca statele baltice să se poată baza pe deplin pe aliații NATO pentru a se grăbi să le apere în cazul unui atac rusesc.

„Este un mesaj pentru Rusia. Pentru că credibilitatea acestei promisiuni este, desigur, și o parte din calculul Rusiei”, a mai spus Olaf Scholz.

Provocările Rusiei împotriva NATO

Declarațiile cancelarului german vin după o serie de acțiuni care au tensionat și mai mult relațiile dintre Rusia și țările baltice.

În mai, ministerul rus al Apărării a propus guvernului rus să „schimbe” unilateral frontierele maritime cu Lituania și Finlanda în Marea Baltică. După ce documentul a fost făcut public, acesta a dispărut de pe site-ul guvernului rus.

De asemenea, rușii au îndepărtat geamandurile estoniene de pe râul Narva, care curge de-a lungul graniței dintre Rusia și Estonia.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a spus că aceste acțiuni sunt semne că Rusia semnalează că ar putea comite provocări agresive în regiunea baltică.

Președintele rus Vladimir Putin a avertizat la începutul acestei săptămâni membrii NATO să nu permită Ucrainei să tragă cu arme occidentale în Rusia, după ce mai mulți aliați occidentali au ridicat restricțiile impuse privind utilizarea armelor donate Kievului.

Șeful NATO, Jens Stoltenberg, a respins vineri avertismentele Moscovei, spunând că alianța le-a auzit de mai multe ori înainte și că autoapărarea nu este o escaladare.

Exercițiu militar aerian NATO în Germania

Aproximativ 60 de avioane de luptă și alte avioane de luptă participă luni la exercițiile forțelor aeriene tactice ale NATO la o bază aeriană germană din nordul țării, transmite dpa.

Aproximativ 1.100 de soldați din 11 țări NATO, plus Austria și Elveția, vor participa la manevre.

Exercițiul își propune să intensifice cooperarea cu națiunile partenere și să împărtășească expertiza aeronautică și tehnică, potrivit unui comunicat transmis de armata germană.

Reuniunea este unul dintre cele mai mari exerciții pentru operațiuni comune de război aerian din Europa și oferă o experiență deosebit de valoroasă pentru echipajele aeriene participante, a adăugat armata.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG