Linkuri accesibilitate

Cancelarul Olaf Scholz vine luni în România. Are întâlnire cu Klaus Iohannis și Maia Sandu


Cancelarul Olaf Scholz vine luni la București, unde va avea întâlniri cu toți oficialii români.
Cancelarul Olaf Scholz vine luni la București, unde va avea întâlniri cu toți oficialii români.

Cancelarul Olaf Scholz va sosi luni în România într-o vizită oficială și va avea întâlniri cu președintele României Klaus Iohannis și cu premierul Nicolae Ciucă, anunță Ambasada Germaniei la București.

Oficialul german și președintele Iohannis vor discuta teme de politică europeană, securitate și energie. După discuții este prevăzută o conferință de presă comună.

Ulterior, cancelarul Scholz va fi primit cu onoruri militare de către prim-ministrul Nicolae Ionel Ciucă.

După întrevederea cu prim-ministrul Ciucă, cancelarul Scholz și președintele Iohannis se vor întâlni cu președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, pentru o discuție comună. În cadrul acesteia se vor aborda aspecte cu privire la susținerea în continuare a Republicii Moldova. După întrevedere este prevăzută o conferință de presă comună.

Întâlnirea este cu atât mai importantă cu cât în urmă cu două zile, președinta Maia Sandu a declarat că Rusia nu renunţă la ideea reîntoarcerii Republicii Moldova în sfera sa de influenţă şi acţionează, prin intermediul politicienilor proruşi de la Chişinău pentru a destabiliza situaţia din republică. Maia Sandu a cerut ajutorul puterilor occidentale.

Cancelarul Scholz va purta un dialog și cu președintele Camerei Deputaților Marcel Ciolacu. Apoi, cancelarul Scholz se va întâlni și cu reprezentanți ai minorității germane din România.

Ambasadorul Germaniei la București a declarat că „vizita cancelarului federal Olaf Scholz subliniază importanţa semnificativă a relațiilor dintre cele două țări”.

„Prin această vizită, transmitem împreună cu partenerii noștri români un semnal important al unităţii Europei, mai ales în aceste vremuri dificile ale războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei. Pe lângă o serie de teme bilaterale, discuțiile se vor axa pe sprijinul și solidaritatea cu Ucraina și cu Republica Moldova”, a spus ambasadorul.

La începutul lunii martie, Olaf Scholz, a fost la Casa Albă unde s-a întâlnit cu președintele Joe Biden, în cea de-a doua vizită pe care o face la Washington în calitate de cancelar. Cei doi lideri au discutat despre situația din Ucraina.

Cancelarul Olaf Scholz a fost cel care a aprobat trimiterea de tancurile Leopard 2 Ucrainei cunoscute pentru că sunt rapide şi eficiente din punct de vedere al consumului de combustibil.

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG