Linkuri accesibilitate

Olimpiada de la Paris va fi ținta atacurilor cibernetice rusești, cred experții


Experții spun că pericolul atacurilor cibernetice este mai mare acum decât la edițiile anterioare, pentru că în această perioadă au loc cel puțin două conflicte armate majore: Ucraina și Gaza.
Experții spun că pericolul atacurilor cibernetice este mai mare acum decât la edițiile anterioare, pentru că în această perioadă au loc cel puțin două conflicte armate majore: Ucraina și Gaza.

O firmă finlandeză de securitate cibernetică spune că e foarte posibil ca Olimpiada de la Paris, care începe pe 26 iulie, să fie ținta unui număr mare de atacuri cibernetice, în special din partea actorilor ruși, conform unui nou studiu, publicat luni.

Experții firmei finlandeze de securitate cibernetică WithSecure, citați de dpa, au declarat că organizatorii Jocurilor Olimpice de Vară din acest an ar trebui să se pregătească pentru un risc mai mare de atacuri cibernetice în comparație cu edițiile anterioare „din cauza turbulențelor geopolitice”.

În raport, WithSecure indică Rusia ca fiind cea mai probabilă sursă a atacurilor cibernetice - experții spun că au identificat trei grupuri care intenționează să perturbe Jocurile: actori sponsorizați de stat, „hacktiviști" privați și „infractori cibernetici comuni”.

„Actorii statali ruși reprezintă aproape sigur cea mai mare amenințare pentru succesul Jocurilor Olimpice, având în vedere atât capacitatea, cât și intenția lor de a submina atât Jocurile Olimpice, cât și Franța”, se arată în raport.

Atleții ruși și belaruși au voie să participe la Jocurile Olimpice de la Paris doar sub steag neutru, din cauza războiului Moscovei împotriva Ucrainei, și doar dacă dovedesc că nu au legături cu armata.

WithSecure întrevede, de asemenea, un risc crescut de atacuri cibernetice din partea actorilor sponsorizați de stat din China, Coreea de Nord și Iran. Experții au mai indicat grupuri de hackeri și infractori cibernetici organizați din afara Rusiei ca un factor de risc potențial.

Obiectivul principal al atacatorilor va fi să pătrundă în rețelele organizatorilor pentru a cripta datele și a perturba evenimentul, cred experții.

Colectivele de hacktiviști (hackeri cu o cauză, cum le spun unii), formate de obicei în canale Telegram, se concentrează adesea pe atacuri de tip DoS (denial-of-service), inundând site-urile web cu solicitări - pentru a le bloca.

„Grupurile de hacktiviști au apărut în jurul tuturor polilor conflictelor actuale”, au spus experții. „Grupurile pro-ruse, pro-ucrainene, pro-palestiniene și pro-israeliene desfășoară (predominant) atacuri de negare a serviciului aproape fără întrerupere, ca și operațiuni de hacking și scurgere de informații.”

Conform studiului, rețelele principale de computere ale Jocurilor Olimpice sunt bine protejate împotriva atacurilor cibernetice, ceea ce înseamnă că riscul de perturbare este „scăzut spre moderat”, a mai informat dpa. (MȚ)

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

XS
SM
MD
LG