Linkuri accesibilitate

Omenirea a intrat în epoca turismului spațial. Naveta miliardarului Branson s-a întors cu bine pe pământ


Naveta SpaceShipTwo a fost lansată cu succes din avionul-mamă și a pornit motorul rachetei care a propulsat-o la viteze de peste 3 Mach.

Cu lansarea navetei spațiale a companiei Virgin Galactic, omenirea a intrat în epoca turismului spatial. Primii turiști spațiali s-au îmbarcat duminică în naveta SpaceShipTwo, deținută de miliardarul Richard Branson, care a fost lansată la ora 17:40, ora României, de la Spaceport America.

Naveta SpaceShipTwo a atins o altitudine de circa 86 de km (282.773 picioare) și se îndreaptă înapoi spre Pământ. La bordul navetei sunt Richard Branson și ceilalți pasageri. La ora 18.42, SpaceShipTwo a aterizat cu bine înapoi pe Pământ.

Pe Virgin Galactic, al lui Richard Branson, s-au făcut 600 de rezervări deja, în condițiile în care un bilet costă 250.000 de dolari.

Virgin Galactic estimează că zborul va dura de aproximativ 90 de minute, de la lansare până la aterizare, și include câteva minute de imponderabilitate.

De la baza Spaceport America, din statul New Mexico a decolat un avion purtător (mother ship) numit White Knight Two care va duce la 15.000 de metri altitudine avionul spațial (space plane) SpaceShipTwo care este spectaculos și chiar este avion fiindcă are aripi și va ateriza pe o pistă convențională.

Avionul spațial VSS Unity este abia la al patrulea zbor cu echipaj uman și pentru prima dată este ocupat la capacitate maximă (șase persoane).

La bord sunt 6 pasageri
La bord sunt 6 pasageri

Avionul este pilotat de Dave Mackay și Michael Masucci. La bord, în afară de Branson, vor mai fi trei specialiști de la Virgin Galactic: Beth Moses, Colin Bennett și Sirisha Bandla. Avionul purtător VMS Eve va fi pilotat de C.J. Sturckow și Kelly Latimer.

Acum 15 ani Branson spunea că Virgin Galactic va fi ”prima linie spațială comercială din lume” și că va ”transforma turiștii obișnuiți în adevărați astronauți”. Branson promitea să facă primul zbor în 2007 și să transporte în spațiu 3.000 de oamenii în primii 5 ani. Drumul a fost însă mai complicat.

XS
SM
MD
LG