Linkuri accesibilitate

Omicron | Scenariul pesimist în Marea Britanie: 75.000 morți până la sfârșitul lunii aprilie


Europa se pregătește pentru noi măsuri pentru a se apăra în fața Omicron, dar restricțiile încep să fie impuse și peste Ocean. Imagine din New York unde Omicron a fost depistat de la începutul lunii decembrie.
Europa se pregătește pentru noi măsuri pentru a se apăra în fața Omicron, dar restricțiile încep să fie impuse și peste Ocean. Imagine din New York unde Omicron a fost depistat de la începutul lunii decembrie.

Experții britanici cred că valul Omicron va lovi puternic în luna ianuarie, dacă nu se iau noi măsuri de restricție. În scenariul pesimist, numărul persoanelor care ar deceda până la sfârșitul lunii aprilie ar putea să fie de 75.000.

Vaccinarea cu doza a treia ar putea limita efectele Omicron în perioada următoare, susțin experții britanii. În scenariul optimist, aceștia cred că 25.000 vor muri până la sfârșitul lunii aprilie 2022. Totul depinde de cât de bine vor reacționa vaccinurile în fața noii tulpini.

Doctorul Nick Davies, de la Centrul pentru Modelarea Matematică a Bolilor Infecțioase, susține că varianta Omicron se răspândește foarte repede și că, probabil, va fi forma dominantă până la sfârșitul anului, relatează BBC.

Estimarea specialiștilor, citați de The Guardian, arată că în scenariul optimist vor exista peste 2.000 de infectați pe zi care vor avea nevoie de spitalizare, ceea ce ar putea genera peste 175.000 de internări și aproape 25.000 de morți până la finalul lunii aprilie.

Experții, citați de BBC, spun că numărul persoanelor infectate se dublează în Marea Britanie la fiecare 2.4 zile deși gradul de vaccinare este foarte ridicat.

Doctorul Davies admite că, pe baza a ceea ce a văzut până în prezent, se așteaptă să existe un puternic val V cu Omicron în Marea Britanie. Doza a treia ridică gradul de protecție în fața Omicron până la 75%. Cu toate acestea, se așteaptă ca efectele noii tulpini să fie mai puțin severe decât Delta.

În scenariul pesimist, în care vaccinurile nu fac față Omicron și virusul este puternic, în Marea Britanie ar putea exista, până la finalul lunii aprilie, peste 34 de milioane de persoane infectate, aproape 500.000 care ajung în spital și 74.900 care vor muri.

Doctorii sunt conștienți că un nou set de restricții nu va fi bine primit în societate, dar că măsurile vor trebui luate.

Rosanna Barnard, un alt medic din echipa de cercetare, crede că în varianta optimistă restricțiile vor fi legate de munca de acasă, purtarea măștii și distanțarea socială. În varianta pesimistă, se poate ajunge din nou la un lockdown.

Anterior, Elenonor Riley, profesor de imunologie și boli infecționase la Universitatea din Edinburgh, a declarat că dacă nu vom trăi ca niște pustnici este foarte probabil să intrăm în contact, în următoarele săptămâni, cu o persoană infectată cu Omicron, deoarece se răspândește foarte repede.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG