Linkuri accesibilitate

OMS: 2 miliarde de doze de vaccin, până la sfârşitul lui 2021


Directorul OMS Tedros Adhanom Ghebreyesus

Organizaţia Mondială a Sănătății vrea să aibă 2 miliarde de doze de vaccin disponibile până la sfârşitul anului viitor. Directorul organizației a subliniat din nou că ținta este ca majoritatea oamenilor din toate ţările să fie vaccinaţi, nu toţi oamenii din doar câteva ţări.

Declarații vin în conxtexul în care mai multe ţări din Europa se luptă deja cu un nou val de infectări cu coronavirus.

„Ne scufundăm sau înotăm împreună, cea mai rapidă metodă de a încheia pandemia şi de a accelera redresarea economică este să ne asigurăm că unii oameni sunt vaccinaţi în toate ţările, nu toţi oamenii din unele ţări. Sondajele de opinie recente arată că o majoritate copleşitoare de oameni sprijină accesul echitabil către vaccinuri. Ţinta noastră este să avem 2 miliarde de doze de vaccin valabile până la sfârşitul lui 2021”, a spus Tedros Adhanom Ghebreyesus.

„Ştiţi ce este descris ca un vaccin, ideal cu o eficienţă de 70 la sută sau mai mult, dar cu siguranţă un procent de 50 la sută ar fi estimarea punctuală pe care am clasifica-o ca un vaccin eficient”, a declarat și Soumya Swaminathan, om de ştiinţă în cadrul OMS.

Organizația Mondială a Sănătății anunța la finalul săptămânii trecute că peste 170 de țări s-au alăturat planului său global de distribuire a vaccinurilor în mod echitabil în întreaga lume.

Mecanismul COVAX, condus de OMS şi de Alianţa pentru Vaccinuri (GAVI), are drept obiectiv procurarea şi livrarea a două miliarde de doze de vaccinuri aprobate până la finalul anului 2021.

Unele state însă, care şi-au făcut aprovizionarea pe cont propriu prin acorduri bilaterale, inclusiv Statele Unite, au spus că nu se vor alătura COVAX.

„Primul vaccin care va fi aprobat s-ar putea să nu fie cel mai bun. Cu cât mai multe încercări, cu atât avem şanse mai mari de a avea un vaccin foarte sigur şi foarte eficace'', a adăugat Tedros în cadrul unui webinar găzduit de Universitatea Naţională din Singapore.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

XS
SM
MD
LG