Linkuri accesibilitate

OMS cere Europei să pună „cazurile de contact în carantină”


coronavirus generic

Directorul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) însărcinat cu probleme de urgenţă sanitară Michael Ryan, îndeamnă autorităţile să pună „cazurile de contact în carantină”, în contextul unei intensificări îngrijorătoare a pandemiei de coronavirus într-o mare parte a Europei şi a Statelor Unite.

„Dacă mi-aş putea pune o dorinţă magică pentru a îmbunătăţi un lucru pe care ar trebui să-l îmbunătăţim cu adevărat, aceasta ar fi să mă asigur că fiecare persoană care s-a aflat în contact cu un caz confirmat de Covid-19 este pusă în carantină pe perioada necesară, pentru a întrerupe lanţul transmiterii”, a declarat luni la Geneva, într-o conferinţă de presă, Michael Ryan.

„Eu nu cred că acest lucru se întâmplă sau că este făcut în mod sistematic”, iar acesta ”unul dintre principalele motive pentru care vedem bilanţuri atât de mari”, a adăugat el.

Urmărirea cazurilor de contact este deficitară în numeroase ţări din Europa, iar cazurile dovedite de SARS-CoV-2 au „explodat” literalmente pe Bătrânul Continent în ultimele două săptămâni, obligând autorităţile să reia o serie de măsuri mai mult sau mai puţin coercitive în vederea îndiguirii pandemiei, scrie AFP..

„Aproximativ jumătate dintre membrii regiunii europene a OMS (48 de state) au înregistrat o creştere cu 50% a numărului infecţiilor săptămâna trecută”, a insistat Ryan.

Ceea ce-l îngrijorează pe doctorul Ryan este că numărul spitalizărilor şi deceselor începe „să imite” această tendinţă, chiar dacă a subliniat că OMS este intrigată şi anchetează cu privire la posibilitatea ca oamenii afectaţi ”să aibă doze mai slabe de expunere” şi să fie, astfel, în general, mai puţin atinse grav.

Maria Van Kerkhove de la OMS şi-a exprimat la rândul său surprinderea faţă de faptul că „conceptul de cluster (al infecţiei la adunări) nu este reţinut”, în pofida faptului că ”este una dintre mărcile coronavirusului”.

În Europa, spre deosebire de Asia, unde eforturile de urmărire şi de plasare în carantină au fost menţinute, perioadele de carantină din primăvară au fost urmate, în multe cazuri, de o relaxare, atât a autorităţilor, cât şi a oamenilor.

„Ştiu că oamenii s-au săturat, dar acest virus a arătat că dacă lăsăm garda jos poate reapărea în mare viteză şi ameninţa spitalele şi sistemele de sănătate”, a avertizat directorul general al OMS Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

XS
SM
MD
LG