Linkuri accesibilitate

OMS: Epidemia de coronavirus reprezintă o amenințare foarte gravă


Directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății, Tedros Adhanom Ghebreyesus
Directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății, Tedros Adhanom Ghebreyesus

Directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a spus, marți, în deschiderea unei reuniuni de la Geneva, că epidemia de coronavirus din China reprezintă o amenințare foarte gravă pentru restul lumii, anunțând și ultimul bilanț – 1.017 decese și 42.708 cazuri confirmate în China.

Șeful OMS a spus că este greu de crezut că în urmă cu doar două luni acest coronavirus era complet necunoscut, iar acum a ajuns să fie în atenția presei, piețelor financiare și a liderilor politici deopotrivă.

„În mod tragic, am depășit acum 1.000 de morți”, a spus Tedros Adhanom Ghebreyesus, potrivit unei comunicări a OMS.

„Cu 99% din cazuri în China, aceasta rămâne în continuare o situație de urgență pentru țara respectivă, dar una care reprezintă o amenințare foarte gravă pentru restul lumii”, a adăugat el.

La reuniunea de la Geneva participă peste 400 de cercetători și reprezentanți ai autorităților din diverse țări, inclusiv din China și Taiwan, în regim de videoconferință.

Această epidemie ne testează în multe feluri, a spus directorul general.

Șeful OMS a spus că este un test al solidarității politice care va arăta dacă lumea se poate reuni pentru a lupta împotriva unui inamic comun care nu respectă frontierele sau ideologiile.

Este un test al solidarității financiare - dacă lumea va investi acum în combaterea acestei epidemii sau dacă va plăti mai târziu pentru a face față consecințelor sale. Și este un test al solidarității științifice - va veni lumea împreună pentru a găsi răspunsuri comune la problemele comune?”, a explicat directorul general al OMS.

În opinia directorului general al OMS sunt mai multe necunoscute legate de noul coronavirus, de la sursa apariției și dinamica transmisiei, până la modul cel mai eficient de diagnosticare și de a gestiona cazurile de îmbolnăviri severe.

„Nu avem niciun vaccin care să prevină infecțiile și niciun tratament dovedit care să le trateze”, a spus șeful OMS.

Între timp, o echipă OMS este în China pentru cercetări, a anunțat Reuters.

Sunt 319 cazuri confirmate în alte 24 de țări și teritorii din afara Chinei continentale și două decese, unul în Hong Kong și celălalt în Filipine.

XS
SM
MD
LG