Linkuri accesibilitate

OMS estimează că vaccinul pentru coronavirus va fi gata în 18 luni


În Wuhan, oamenii poartă măști de protecție și chiar pungi de plastic când ies din casă.
În Wuhan, oamenii poartă măști de protecție și chiar pungi de plastic când ies din casă.

Epidemia provocată de coronavirus, numit oficial COVID-19, a înregistrat 1.113 decese şi 44.653 de cazuri confirmate în China, potrivit autorităţilor sanitare chineze, care estimează că aceasta s-ar putea încheia în aprilie, în timp ce directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) a declarat că primul vaccin ar putea apărea peste 18 luni.

OMS a avertizat că lumea trebuie să considere coronavirusul drept inamicul public numărul unu”, mai periculos chiar decât terorismul, a transmis Reuters, citând o declarație a directorului general Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Directorul OMS a cerut unitate la nivel global pentru a preveni apariţia a mult mai multor cazuri şi a unor costuri mult mai mari”.

„Primul vaccin ar putea fi gata în 18 luni, așa că trebuie să facem totul astăzi, folosind armele disponibile pentru a lupta împotriva acestui virus, în timp ce ne pregătim pe termen lung”, a declarat directorul general al OMS, într-o conferință de presă susținută marți seara la Geneva, potrivit unui anunț oficial al instituției.

Principalul consilier medical al Chinei pentru COVID-19, Zhong Nanshan, a estimat că epidemia ar putea atinge un punct culminant până la jumătatea sau la sfârşitul lunii februarie".

Sper că această epidemie sau acest eveniment s-ar putea termina în aprilie", a spus Zhong, potrivit Reuters, care amintește că prognoza anterioară a consilierului medical, care anunța un vârf al epidemiei în ianuarie, s-a dovedit prematură.

În afara Chinei continentale, coronavirusul a dus la moartea a doar două persoane, în Filipine şi Hong Kong.

Cel mai mare grup de cazuri confirmare în afara Chinei se află la bordul navei de croazieră Diamond Princess, aflată în carantină în portul japonez Yokohama. Sunt 175 de persoane bolnave, din cele aproximativ 3.700 care se află la bord, transmite AFP.

Cazul unui bărbat britanic care a transmis virusul la cel puțin 11 alte persoane a trezit temeri privind o nouă fază de contaminare în străinătate.

Bărbatul de 53 de ani nu a fost în China, ci a luat virusul în timp ce participa la o conferință în Singapore și apoi l-a transmis mai multor compatrioți în timp ce se afla în vacanță în Alpii francezi.

El a spus marți că și-a revenit complet, dar a rămas izolat într-un spital din Londra.

XS
SM
MD
LG