Linkuri accesibilitate

OMS: Focarele de mpox (variola maimuței) din Africa, o urgență globală de sănătate. O nouă formă a virusului se răspândește


Organizația Mondială a Sănătății a declarat miercuri focarele de mpox din Congo și din alte regiuni ale Africii o urgență globală.

Cazuri confirmate în rândul copiilor și adulților au fost înregistrate în mai mult de 12 țări și o nouă formă a virusului s-a răspândit.

Puține doze de vaccin sunt disponibile pe continent.

La începutul acestei săptămâni, Centrele Africane pentru Controlul și Prevenirea Bolilor au anunțat că focarele de mpox sunt o urgență de sănătate publică, cu peste 500 de decese, și au cerut ajutor internațional pentru a opri răspândirea virusului.

„Acesta este ceva care ar trebui să ne preocupe pe toți. Potențialul de răspândire în continuare în Africa și în afara ei este foarte îngrijorător”, a declarat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Africa CDC a declarat anterior că mpox, cunoscută și sub numele de variola maimuțelor, a fost detectată în 13 țări în acest an și mai mult de 96% din toate cazurile și decesele au loc în Congo.

Cazurile au crescut cu 160%, iar decesele au crescut cu 19% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.

Până acum, au fost peste 14.000 de cazuri și 524 de persoane au murit.

„Acum ne aflăm într-o situație în care reprezintă un risc pentru mai mulți vecini din Africa centrală și din jurul său”, a declarat Salim Abdool Karim, expert în boli infecțioase din Africa de Sud, care conduce grupul de urgență Africa CDC, citat de Associated Press.

El a spus că noua versiune a mpox care se răspândește din Congo pare să aibă o rată a mortalității de aproximativ 3-4%.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI
  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG