Linkuri accesibilitate

OMS oprește testele cu hidroxiclorochină pentru eșecul în tratarea COVID-19


Organizaţia Mondială a Sănătăţii a anunţat că întrerupe testele clinice cu hidroxiclorochină și cu combinaţia Lopinavir - Ritonavir, din cauza eșecului în reducerea mortalității bolnavilor infectaţi cu noul coronavirus.

OMS a raportat peste 200.000 de noi cazuri la nivel global, pentru prima dată într-o singură zi. Numai în SUA s-au înregistrat vineri 53.213 din totalul de 212.326.

„Aceste rezultate preliminare arată că hidroxiclorochina şi combinaţia Lopinavir-Ritonavir reduc puţin sau deloc mortalitatea pacienţilor COVID-19 spitalizaţi, comparativ cu standardul terapeutic. Cercetătorii studiului clinic Solidarity vor întrerupe testele imediat”, transmite OMS într-un comunicat remis presei.

Studiul clinic Solidarity constă în aplicarea, pentru comparaţie, a patru scheme terapeutice utilizate până în prezent în tratarea bolnavilor de COVID-19.

O altă zonă a studiului OMS este analiza efectului potențial al medicamentului antiviral remdesivir produs de Gilead asupra COVID-19. Comisia Europeană a acordat vineri medicamentului remdesivir o aprobare condiționată pentru utilizare.

Directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat reporterilor vineri că aproape 5.500 de pacienți din 39 de țări au fost recrutați până acum în testele clinice și că rezultatele provizorii erau așteptate în două săptămâni.

Aproximativ 18 vaccinuri COVID-19 sunt testate pe om, printre aproape 150 de tratamente în curs de dezvoltare.

OMS mai precizează că această decizie de întrerupere a testelor clinice, luată pe baza recomandării comitetului internaţional de coordonare a studiului, nu afectează alte cercetări în care medicamentele menţionate sunt folosite în cazul pacienţilor care nu sunt spitalizaţi sau în scop profilactic.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) oprise deja de pe 18 iunie testele clinice cu hidroxiclorochină ca potenţial tratament pentru bolnavii de COVID-19 spitalizaţi, ajungând la concluzia că acest medicament antimalarie nu reduce rata lor de mortalitate.

Și Administrația Alimentelor și Medicamentelor din Statele Unite a anunțat că va retrage autorizația medicamentelor hidroxiclorochină și clorochină ca tratament de urgență pentru pacienții care suferă de COVID-19.

Combinaţia Lopinavir-Ritonavir este un tratament pentru pacienţii infectaţi cu HIV şi a fost studiat de OMS ca posibilă terapie împreună cu hidroxiclorochina în cazul pacienţilor COVID-19.

XS
SM
MD
LG