Linkuri accesibilitate

OMS: Peste 170 de state s-au alăturat planului de vaccinare COVAX


Organizația Mondială a Sănătății a anunțat că peste 170 de țări s-au alăturat planului său global de distribuire a vaccinurilor în mod echitabil în întreaga lume.

„Peste 170 de ţări s-au alăturat mecanismului COVAX obţinând accesul garantat la cel mai mare portofoliu din lume de vaccinuri candidate'', a spus joi Tedros Adhanom Ghebreyesus, citat de Reuters, într-un comentariu înregistrat înaintea termenului limită de vineri pentru aderarea la acest mecanism.

OMS anunţase anterior că 92 de state cu venituri mici au solicitat asistenţă prin intermediul acestui mecanism, iar circa 80 de naţiuni cu venituri mari şi-au exprimat interesul, dar unele trebuiau în continuare să-şi confirme intenţia până la data limită.

Mecanismul COVAX, condus de OMS şi de Alianţa pentru Vaccinuri (GAVI), are drept obiectiv procurarea şi livrarea a două miliarde de doze de vaccinuri aprobate până la finalul anului 2021.

Unele state însă, care şi-au făcut aprovizionarea pe cont propriu prin acorduri bilaterale, inclusiv Statele Unite, au spus că nu se vor alătura COVAX.

„Primul vaccin care va fi aprobat s-ar putea să nu fie cel mai bun. Cu cât mai multe încercări, cu atât avem şanse mai mari de a avea un vaccin foarte sigur şi foarte eficace'', a adăugat Tedros în cadrul unui webinar găzduit de Universitatea Naţională din Singapore.

XS
SM
MD
LG