Linkuri accesibilitate

OMS susține folosirea vaccinului AstraZeneca și împotriva noilor tulpini de COVID-19


Organizația Mondială a Sănătății
Organizația Mondială a Sănătății

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă utilizarea vaccinului AstraZeneca-Oxford împotriva noilor tulpini a coronavirusului, potrivit unui anunț de ultimă oră.

OMS arată că acest vaccin ar trebui utilizat chiar și în țările în care circulă variante de coronavirus care fac vaccinul mai puțin eficient, scrie BBC. De asemenea, OMS arată că vaccinul poate fi utilizat și la persoanele cu vârsta peste 65 de ani, nu numai la cele sub 55 de ani, cum se întâmplă în prezent. Iar administrarea la un interval mare de timp, cum procedează Marea Britanie, face ca vaccinul să fie mai eficient.

Până acum, datele arată că vaccinul AstraZeneca are o eficientă de 63% în general. Un ultim studiu din Africa de Sud arată că oferă „protecție minimă” împotriva formelor ușoare și moderate ale COVID-19.

România a început miercuri programarea pentru vaccinul AstraZeneca pentru persoanele cu boli cronice și cele care lucrează în domenii esențiale. Programarea se va face pentru perioada 15 februarie - 6 martie.

Spre deosebire de celelalte vaccinuri, care puteau fi făcute în cabinete diferite, programarea se va realiza în același cabinet atât pentru prima doză, cât și pentru rapel, la 56 de zile.

Citiți și: Ce trebuie să știm despre vaccinul de la AstraZeneca-Oxford: Care e eficiența și ce efecte adverse poate avea

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG