Linkuri accesibilitate

Omul de afaceri Marian Kocner, achitat în dosarul asasinării jurnalistului Jan Kuciak


Jan Kuciak și iubita sa au fost asasinați în propria casă din Bratislava în februarie 2018

O instanță din Slovacia l-a declarat nevinovat și l-a achitat pe omul de afaceri cu puternice legături politice Marian Kochner în dosarul asasinării jurnalistului de investigații Jan Kuciak.

Un alt inculpat a fost condamnat pentru crimă, dar instanța a decis că nu există dovezi suficiente care să ateste că omul de afaceri a comandat asasinatul, scrie agenția Reuters.

Uciderea jurnalistului în februarie 2018 a produs un val puternic de revoltă în Slovacia și a condus la demisia premierului Robert Fico.

Actualul președintele Zuzana Caputova, un fost avocat pentru drepturile omului, s-a declarat consternată de decizie și a arătat că așteaptă un apel la Curtea Supremă.

Familiile victime au părăsit în lacrimi sala de judecată, iar numeroase figuri politice au criticat sentința judecătorilor.

Uciderea lui Kuciak, în vârstă de 27 de ani, și a iubitei sale Martina Kusnirova în februarie 2018 a generat cele mai mari proteste din Slovacia de la căderea comunismului în 1989. Guvernul Robert Fico a fost nevoit să demisioneze pentru a calma tensiunile din societate.

Cuplul a fost împușcat mortal în casa în care locuiau în Bratislava, la doar patru luni după asasinarea altei jurnaliste de investigații, Daphne Caruana Galizia în Malta.

Aducerea în fața justiției a ucigașilor lui Kuciak a fost văzută drept un test pentru sistemul juridic și politic din Slovacia, văzut de mulți drept susceptibil la corupție.

Procurorii au spus că omul de afaceri Marian Kocner, subiectul anchetei lui Kuciak privind mituirea oamenilor politici, a ordonat uciderea jurnaliștilor. Kocner s-a declarat mereu nevinovat.

Kocner, un personaj extrem de implicat și controversat în cercurile de afaceri și politice din Slovacia, are deja o condamnare de 19 ani de închisoare pentru falsificarea unor bilete la ordin în valoare de 69 de milioane de euro. El a făcut apel împotriva condamnării.

Omul de afaceri Marian Kocner
Omul de afaceri Marian Kocner

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

Explozie la o navă civilă străină în portul Sulina
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:28 0:00
XS
SM
MD
LG