Linkuri accesibilitate

Peste 1.150 de ONG-uri cer Guvernului să renunțe la suprataxarea care le vizează activitatea și le lasă fără finanțare


Marinela Rață Panaite, directoarea Asociației Dream Project, coordonează activitatea la sediul ONG-ului, 1 martie 2023 (Imagine de arhivă).
Marinela Rață Panaite, directoarea Asociației Dream Project, coordonează activitatea la sediul ONG-ului, 1 martie 2023 (Imagine de arhivă).

Organizațiile nonguvernamentale din România îi cer prim-ministrului Marcel Ciolacu să renunțe la modificările fiscale care le afectează activitatea. Proiectul conține două prevederi care, potrivit ONG-urilor, anulează mecanismele actuale de sponsorizare și lasă fără finanțare acest domeniu.

Societatea civilă spune că modificările, odată aplicate, vor pune în pericol sponsorizările, lucru care ar afecta milioane de beneficiari și peste 100.000 de angajați.

În plus, ONG-urile atrag atenția că impactul bugetar al adoptării acestor noi măsuri este nesemnificativ pentru stat, dar vital pentru beneficiarii de care se ocupă.

Cele două propuneri ale Guvernului „pun în pericol un sistem care și-a dovedit eficiența timp de două decenii”, mai spun semnatorii scrisorii.

Conform listei actualizate de la ora 16:00, peste 1.150 de ONG-uri au criticat măsurile propuse, la care s-au alăturat și zeci de persoane fizice. Ei solicită de urgență eliminarea prevederilor din proiectul apărut în presă.

Președintele interimar al Camerei Deputaților, Alfred Simonis, susținea în urmă cu două zile că prevederea care limita sponsorizorile ONG-urilor a fost eliminată din proiectul măsurilor fiscale „în urma discuțiilor cu piața”.

În prezent, organizațiile nonguvernamentale reprezintă aproximativ 45% dintre furnizorii acreditați de servicii sociale.

„Vorbim de beneficiari (copii, adulți, vârstnici) pentru care intervenția sectorului este singura formă de sprijin pe care o primesc, iar statul nu are capacitatea și resursa umană să suplinească eforturile sectorului organizațiilor nonguvernamentale”, spun semnatarii scrisorii.

„Pacienți care nu vor mai avea acces la aceleași servicii decente de sănătate, copii pentru care șansa la educație va deveni un vis îndepărtat, păduri care vor fi din ce în ce mai amenințate și lipsite de protecție, bătrâni care nu vor mai avea parte de o bătrânețe demnă”, se mai arată în document.

„În acest moment, sponsorizarea nu este un simplu instrument de finanțare a sectorului nonprofit, ci asigură spațiul de intersecție în care statul, sectorul de afaceri și organizațiile neguvernamentale lucrează împreună pentru binele comunității. Acest echilibru trebuie păstrat și încurajat pentru că și-a dovedit eficiența excepțională în ultimii ani, cu precădere în perioada de pandemie Covid și a războiului din Ucraina”, adaugă aceștia, potrivit comunicatului.

În forma actuală a Codului Fiscal, statul direcționează către entitățile eligibile, care includ și organizațiile neguvernamentale, circa 0,15% din PIB anual. În 2020, acest procent reprezenta 1,8 miliarde de lei.

Scrisoarea menționează că măsurile propuse, în cazul în care ar fi adoptate de Guvernul Ciolacu sub forma din proiectul de OUG, vor avea efecte precum:

  • eliminarea posibilității antreprenorilor locali de a contribui la ameliorarea situației comunităților în care funcționează;
  • descurajarea sectorului de afaceri de a mai participa în acțiuni de construcție comunitară;
  • restrângerea substanțială a programelor de intervenție ale organizațiilor din domeniile socio-medical și educație care, în acest moment, sunt complementare sau chiar suplinesc serviciul public (de exemplu, excluderea bolnavilor de cancer și boli incurabile de la servicii de îngrijire paliativă, întreruperea proiectelor de modernizare și construire din sistemul de sănătate, reducerea programelor care adresează abandonul școlar, prevenirea segregării în școală, diminuarea acoperirii serviciilor de sprijin și asistență pentru copii, vârstnici, persoane cu dizabilități etc).

  • 16x9 Image

    George Costiță

    A intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după zece ani în care a scris despre cele mai importante evenimente interne și externe ale zilei în două redacții de televiziune din București și a colaborat cu o platformă de investigații. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași și a câștigat experiență încă din anii studenției, colaborând cu revistele locale.

XS
SM
MD
LG