Linkuri accesibilitate

ONG-uri: Aplicația și portalul Inspectorul Pădurii, private de informații publice


Agent Green, Declic și Greenpeace acuză Ministerul Mediului că aplicația și portalul Inspectorul Pădurii asociate noului SUMAL 2.0 sunt private de informații publice, cu încălcarea HG 497/2020, elementele cheie fiind secretizate și făcând imposibilă realizarea unor anchete independente.

Organizatorii Marșului pentru Păduri, Agent Green, Declic și Greenpeace, cer Ministerului Mediului să publice de urgență, atât în aplicația mobilă, cât și pe portalul Inspectorul Pădurii, toate informațiile de interes public garantate prin normele de aplicare ale HG 497/2020.

Organizațiile cer, de asemenea, tragerea la răspundere a funcționarilor din minister care au girat această secretizare pe care ei o numesc abuzivă.

„Au dispărut complet straturile cu ariile protejate și toate pădurile virgine și potențial virgine. Nu se mai poate vedea informația privind specia de arbori transportată, informație care a fost înlocuită cu grupe generale, precum rășinoase sau foioase. Nu apar nici măcar promisele hărți de înaltă rezoluție”, a explicat Antoniu Bumb, coordonator campanii păduri al Declic.

„Publicul nu mai are acces la transporturile de lemn mai vechi de 3 zile, deși sistemul stochează toate transporturile din 2008 încoace. Este o amputare mult mai gravă decât făcuse conducerea din anii 2017-2019 și, pe care, printr-o luptă consecventă alături de celelalte ONG-uri, o corectasem în anul 2020”, reclamă Gabriel Păun, președintele Agent Green.

„Nici ruta unui camion nu este disponibilă și nici destinația. Alertele din zonele unde lipsesc arbori au dispărut, iar fotografiile cu încărcătura, prevăzute în HG, nu sunt disponibile pe noua aplicație. Pentru public este singurul mod de a distinge camioanele legale de cele care fac multiple transporturi pe zi cu un singur set de documente”, a adăugat Ciprian Galușcă, coordonator campanii păduri al Greenpeace România.

Totodată, organizațiile își exprimă susținerea față de noul SUMAL 2.0, chiar dacă, susțin aceștia, „operatorii economici au întâmpinat probleme la introducerea și procesarea datelor, fapt care cauzează o reticență majoră a industriei.”

„SUMAL 2.0 este la început și are probleme rezolvabile din punctul de vedere al programării. Aceste probleme trebuie rezolvate urgent fără alterarea HG-ului, așa cum susțin unii jucători de pe piață care sunt mai degrabă speriați că noul SUMAL este capabil să stopeze tăierile ilegale atunci când va fi complet operațional și transparent”, a adăugat Păun.

Noua versiune a aplicației Inspectorul Pădurii poate fi accesată deja anunța miercuri, într-un comunicat de presă, Ministerul Mediului.

„Noua versiune a aplicației Inspectorul Pădurii poate fi accesată de către public. Aplicația Inspectorul Pădurii este instrumentul prin care orice cetățean poate interoga baza de date a SUMAL 2.0 și poate afla detalii despre transporturile de material lemnos.”

Accesul în aplicație se poate realiza de pe orice dispozitiv fix sau mobil cu acces la internet, direct din browser, la adresa inspectorulpadurii.ro.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

XS
SM
MD
LG